nieuws

Architectonisch 3D printen krijgt vleugels door kapitaal-injectie

bouwbreed 1558

Architectonisch 3D printen krijgt vleugels door kapitaal-injectie

Speciale terrazzo-vloeren, 3d gevels, bijzondere trappen en andere complexe 3d gevormde producten. Daarmee verwacht Aectual de bouwwereld ingrijpend om te gooien. Een bijdrage van 1,8 miljoen euro door drie investeerders geeft het jonge bedrijf daarvoor de nodigde slagkracht.  

Aectual is het bedrijf dat twee jaar terug werd opgezet naast Dus Architects dat in Amsterdam werkt aan haar bekende 3D geprinte grachtenpand. Zelfs Barack Obama maakte kennis met dat spraakmakende plan toen hij in 2014 een bezoek bracht aan Nederland.

De technieken die Dus Architects voor het grachtenpand ontwikkelt en al marktrijp zijn worden via Aectual aangeboden aan andere bouwers op zoek zijn naar bijzondere 3d gevormde elementen. Daarbij kan het gaan om unieke stukken, maar ook om grote series, waarvan de afzonderlijke elementen steeds iets van elkaar verschillen. Die mass customization is één van de grote beloften van de grootschalige 3D printtechnieken die Aectual ontwikkelt. Net als het drastisch verminderen van bouwafval.

Nieuwe partners moeten professionalisatie verder brengen

Om nieuwe robots aan te schaffen en vooral de software te verbeteren heeft Aectual bij drie investeerders in totaal 1,8 miljoen euro opgehaald. Doen Participaties, Akef en een anonieme Amerikaanse inversteerder springen bij om het bedrijf verder uit te bouwen. Een half jaar terug haalde Aectual ook al een half miljoen euro op bij onder andere de provincie Noord-Holland. Tegelijkertijd zijn er nu ook nieuwe partners aangetrokken om de organisatie te professionaliseren. Zo is er een financieel directeur aangesteld die zijn sporen verdiende bij FiberCore, de wereldmarktleider in kunststof bruggen.  Jelle Feringa verbond zich vorig jaar al aan Aectual.  In de 3D print- en  robotiseringswereld is hij een bekende verschijning. Met zijn Deense firma firma Odico  leverde hij complexe mallen voor onder andere projecten van ster-architect Zaha Hadid.  Feringa bezet binnen Aectual de rol van chief technical officer.

Ontwikkeling printbaar bioplastic

Partners die zich eerder al aan het bedrijf verbonden gaan daar volgens mede-oprichter Hedwig Heinsman van Aectual mee verder. Chemiebedrijf Henkel blijft intensief werken aan de door-ontwikkeling van printbare bioplastic waarmee de printers van Aectual en Dus al werken. Ook de ingenieurs van Arup leveren onverminderd hun bijdrage aan het verder perfectioneren van het XL 3D printen.  Wat Heinsman erg bevalt aan de nieuwe opzet is dat het nu veel gemakkelijker is om met andere architectenbureau’s samen te werken.  “Toen wij met DUS Architects onze bouwplaats in Amsterdam Noord openstelden is zo’n beetje de halve wereld komen kijken. Maar andere architectenbureau’s aarzelden vaak om ons daarna in te schakelen om ze ergens mee te helpen. In zekere zin ben je toch concurrenten van elkaar. Dat is met het apart zetten van Aectual een stuk gemakkelijker geworden. Hoewel we met Dus en Aectual in hetzelfde gebouw zitten is de scheiding ver doorgevoerd. Terwijl je juist weer wel kunt profiteren van elkaars ervaringen en expertise.”

 

De robot van Aetual print een geometrisch patroon voor een speciale terrazzovloer. Foto: Aectual.

De ambities van Aectual zijn met de recente aanpassingen ook verbreed. Het bedrijf wil echt de hele bouwwereld gaan voorzien van mass-customized producten. Met de vier grote 3D Printers wil het een model opzetten dat internationaal wordt uitgerold en de start vormt van een wereldwijd netwerk. Op die manier moeten er wereldwijd productieketens worden opgezet. Niet meer alleen met de zelf ontwikkelde XYZ-printer, die een complete kamer in één keer kan printen. Steeds vaker worden robots uit de auto-industrie ingezet. Die staan immers al over de hele wereld in fabrieken en er is veel ervaring mee in de besturing ervan en het onderhoud

Terrazzovloer nu al succesvol

Concreet komt het er volgens Heinsman op neer dat Aectual verder gaat met het ontwikkelen van gevelelementen, terrazzo-vloeren en bekistingen voor bijvoorbeeld complex gevormde betonnen trappen. “En er komen vast nog andere bouwelementen en producten bij waar we nu nog geen idee van hebben.”

De bijzondere terrazzo vloer van beton in een soort kunststof honingraat structuur loopt volgens Heinsman nu al erg goed. Op Schiphol ligt een flink oppervlak en ook in Amerika en Azië is al heel wat uitgeleverd. We ontmoeten daar erg veel enthousiasme en kunnen daar in de nieuwe vorm en met steun van de investeerders slagvaardiger mee aan aan het werk.”

3d geprinte geveldelen voor het tijdelijke pand in Amsterdam ter gelegenheid van het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Foto: Ossip van Duivenbode / Aectual

Reageer op dit artikel