nieuws

12Build neemt Belgische concurrent over

bouwbreed Premium 735

12Build neemt Belgische concurrent over

Bouwofferteplatform 12Build heeft de Belgische concurrent Dpas overgenomen. De sterke punten van beide softwarepakketten om snel prijzen op te vragen bij onderaannemers en toeleveranciers worden samengevoegd in de nieuwste versie van 12Build.

Via het programma Matchmaker van 12Build kunnen aannemers in het offerte stadium gemakkelijk prijzen opvragen bij onderaannemers en specialisten. Dat gaat heel laagdrempelig, volledig in de cloud, maar in een veilige omgeving. Sinds de start van het bedrijf tien jaar terug is het stormachtig gegroeid. Volgens Laurence Heijink van 12Build vindt inmiddels 68% van de Nederlandse bouwomzet plaats via Matchmaker. Ruim 450 grote en middelgrote aannemers maken gebruik van het platform.

De firma is al langer ook actief op de Belgische markt en liep daar geregeld aan tegen Dpas, dat gelijk met 12Build een min of meer vergelijkbaar systeem had opgezet, dat Dropbox, LinkedIn en WeTransfer combineert en toespitst op het calculatieproces in de bouw.

Meetstaten opdelen voor Belgische markt

De Belgische calculatiemarkt zit volgens Heijink echter anders in elkaar. “Waar wij gestandaardiseerde codes hebben, waaruit bedrijven gemakkelijk de onderdelen kunnen destilleren die relevant voor hun zijn, delen Belgische aannemers de meetstaten op. Die functionaliteit wordt ook toegevoegd aan Matchmaker. De update gaat begin maart live. Gebruikers kunnen er kosteloos gebruik van maken. Voor Belgische gebruikers komen juist weer handige functies van 12Build beschikbaar, die Dpas ontbeerde. De software maakt ook koppelingen naar kredietboordelaars en relevante certificaten als CO2 prestatieladder of VCA, zodat calculatoren in één oogopslag een beeld hebben bij wat voor soort partij ze aankloppen.

Optimaliseren documentstroom rondom calculaties

12Build is opgericht door Erik Nieuwenhuis, zoon van de aannnemer uit Rijssen. Tijdens zijn afstudeerstage bij Bouwbedrijf Nieuwenhuis optimaliseerde hij de documentstromen rondom de calculaties.  Totdat moment waren calculatoren nog eindeloos kopietjes en tekeningen aan het versturen per post. De digitalisering van dat proces leverde tienduizenden euro’s besparing op aan repro- en portikosten. Na zijn afstuderen ging Nieuwenhuis daarmee door met zijn eigen bedrijf en leverde de dienst voor steeds meer aannemers. Behalve in Nederland en België is 12Build ook in Duitsland en andere Europese landen actief. In januari werden bijna 24.000 offerte-aanvragen verstuurd via Matchmaker.

Jürgen van Grieken, de oprichter van Dpas, blijft betrokken bij de integratie en doorontwikkeling Matchmaker, maar zal zich vooral gaan toeleggen op zijn andere bedrijf: projectontwikkelaar Comacon.

Reageer op dit artikel