nieuws

Zonnepanelen kwetsbaar bij storm: ‘je kunt niet eindeloos ballast plaatsen’

bouwbreed Premium 3254

Zonnepanelen kwetsbaar bij storm: ‘je kunt niet eindeloos ballast plaatsen’

De zware storm van afgelopen week was voor Nederlandse zonnepanelen de eerste grote test sinds ze massaal worden geïnstalleerd. De uitkomst was niet onverdeeld positief: op verschillende plaatsen woeien ze van het dak. Zijn er beunhazen actief in de PV-branche of was de storm domweg te zwaar?

De storm rukte in Almere een stuk of dertig van de zeshonderd zonnepanelen los van de gemeentelijke topsporthal. Ook een dakrand kwam los. “Maar wij werken echt niet met beunhazen”, verzekert een een woordvoerder van de gemeente, die miljoenen heeft uitgetrokken voor zonnepanelen. Almere wil in 2022 energieneutraal zijn, dus wordt ieder gemeentelijk gebouw ermee uitgerust. Momenteel is onderzoek gaande naar wat er misging, net als op veel andere plaatsen in Nederland.

Een eensluidende verklaring verwachten deskundigen niet, de oorzaak verschilt per geval. Het ging mis bij woonhuizen, maar ook bij grote zonnevelden op gebouwen en zelfs op de grond. Sommige waren geïnstalleerd door lokale bedrijfjes, andere door grote, gerenommeerde aannemers.

‘Er is flinke concurrentie, dus zoeken sommigen naar mogelijkheden voor besparingen’

Op schuine daken gebeurt bevestiging met haken, op platte daken met behulp van ballast. En daarbij kun je je altijd afvragen of er deugdelijke materialen worden gebruikt, zegt Bart van den Bosch van Zonnepaneelwijzer, een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van zonne-energie. “Er is flinke concurrentie, dus zoeken sommige partijen naar mogelijkheden voor besparingen.” Maar wat schiet een bedrijf ermee op om een paar bevestigingshaken te weinig te gebruiken? Een haak kost hooguit een paar euro.

Het kan ook misgaan door ondeskundige installatie of onjuiste calculatie, zegt Sjak Elsinga van MareTec. “Bij aanbestedingen zie ik soms beginnende partijen een grote opdrachten binnenhalen. Weten zij wel waar ze aan beginnen?” Ook het toenemend aantal ballastsystemen voor bevestiging op platte daken vindt hij zorgelijk. “De vraag is of die allemaal zijn getest voordat ze worden gebruikt.” Tot zijn opluchting kwamen er geen schademeldingen binnen over pv-installaties van zijn bedrijf. Dat is met 30 tot 40 duizend panelen per jaar een van de grotere installateurs/leveranciers in ons land. Zijn inschatting is dat het vooral misgaat bij kleine installateurs die bij particulieren aan de slag gaan. Bijvoorbeeld doordat panelen te dichtbij de dakrand worden gemonteerd. “Als een particulier aandringt om net iets meer te installeren dan toegestaan volgens de norm, moet je als installateur sterk in je schoenen staan.”

Toevallig of niet was er uitsluitend schade bij platte daken

Bij een van de oudste en grootste Nederlandse installateurs, SolarNRG, kwamen wel enkele schademeldingen binnen. Niet zo gek ook, vindt marketingdirecteur Sander Noordermeer, want de storm van donderdag was extreem, de zwaarste sinds 2007.

“Als er hele daken naar beneden komen, ligt het voor de hand dat er ook zonnepanelen sneuvelen.” Toevallig of niet was er uitsluitend schade bij platte daken. Een teken dat er iets mis is met ballastsystemen? “Nee, je kunt niet eindeloos ballast plaatsen zonder dat de dakconstructie het begeeft”, zegt Noordermeer. Zijn bedrijf werkt met vakkundige installateurs, Cito certificering en ziet ook op kwaliteit toe als een externe partij de geleverde panelen installeert. “Wij controleren altijd, wij verplichten iedereen om foto’s te sturen waaruit een deugdelijke installatie blijkt.”

Is er dan misschien iets mis met de normen die in Nederland gelden? Nee, vinden alle betrokkenen. Nederland heeft heldere (NEN) normen en richtlijnen. Opleidingen voor monteurs kunnen worden geaccrediteerd door de stichting Kwaliteitsborging Installatiesector en er is een KIWA-register voor deugdelijke pv-onderdelen. Toch kun je je afvragen of bij controles eventuele missers altijd aan het licht komen, geeft Elsinga toe. “Kan een controleur zien hoe zwaar de ballast precies is?”

Reageer op dit artikel