nieuws

Verhagen: bouw te vaak sluitpost in aardbevingsgebied

bouwbreed 1197

Verhagen: bouw te vaak sluitpost in aardbevingsgebied

Van de 1,6 miljard die afgelopen jaren is uitgegeven in het Groningse aardbevingsgebied, is nog geen 500 miljoen besteed aan schadeherstel en het verstevigen van woningen. Dat blijkt uit een inventarisatie onder leden van Bouwend Nederland in de regio Noord.

Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen concludeert daaruit dat er teveel geld opgaat aan bureaucratie. De bouw is volgens hem de sluitpost van lange processen. “Maanden, soms zelfs jaren, duurt de periode van inspectie, engineering en opdrachtverstrekking. Vervolgens moet de bouw de maatregelen in twee tot drie weken uitvoeren. Dit is niet reëel.”

Vooral pijnlijk vindt hij de huidige situatie voor de bewoners van het aardbevingsgebied. “Zij verdienen duidelijkheid. De afstemmingsproblemen tussen de instanties moeten van tafel. Bewoners een veilige en toekomstbestendige woning bieden, moet topprioriteit zijn,” aldus Verhagen. “Er worden nu slechts mondjesmaat woningen aangepakt. Het is tijd dat we tegen elkaar zeggen: ‘en nu gaan we het doen. Nu gaan we ervoor zorgen dat de Groningers weer veilig kunnen wonen’. We zijn immers al ruim vijf jaar verder sinds de eerste grote beving in 2012.”

‘Daag bouwers uit met innovatieve oplossingen te komen’

Verhagen pleit er voor de bouwsector “tijdig” te betrekken bij plannen. “En daag ze uit om met innovatieve oplossingen te komen. Zorg voor continuïteit in het dossier, want dan kunnen we echt wat betekenen voor de mensen in het gebied.”

De schotten tussen de budgetten moeten worden weggenomen, aldus de Bouwend Nederland-voorzitter. “Daar waar sloop en vervangende nieuwbouw een beter alternatief blijkt, moet geen nieuwe discussie over gelabeld geld ontstaan. Dit vertraagt het proces enorm en de bewoners zijn hier de dupe van.”

Aardbevingsgebied proeftuin voor duurzaamheid

Verhagen wijst er verder op dat het aardbevingsgebied door de politiek is benoemd als de proeftuin voor duurzaamheid. Daar moet gevolg aan worden gegeven, vindt hij. “Als we de klimaatdoelstellingen willen behalen, dan moet er geld bij én dan moet de uitvoerende bouw de kans krijgen om verduurzamende maatregelen in de plannen én de planning mee te nemen.”

Reageer op dit artikel