nieuws

Ed Nijpels: ‘Verduurzaam nu eens die 1.000 huizen per dag’

bouwbreed Premium 4608

Ed Nijpels: ‘Verduurzaam nu eens die 1.000 huizen per dag’

Op het EIB congres werd uitgebreid ingegaan op wat 2018 de bouw zal brengen. Interessant was vooral de aandacht voor duurzaamheid. BAM zegt dat het al hartstikke veel doet en volgens Ed Nijpels moet het echt veel sneller en vooral: goedkoper. Verslag van een bijzonder debat.

Het Nieuwe De La Mar theater in Amsterdam zat donderdagmiddag vol met bouwers en andere geïnteresseerden. Het EIB presenteerde er zijn verwachtingen van de bouwproductie en werkgelegenheid 2018-2023. De cijfers hebben we hier al uitgebreid besproken.

Ed Nijpels: ‘Als we doorgaan in het tempo dat we nu hebben zijn we in 2315 van het gas los. Dat kan dus echt niet.’

Maar er gebeurde wel iets interessants tijdens het afsluitende debat. Sven Kockelman liet ex-minister en voorzitter van de SER-commissie Borging Energieakkoord, Ed Nijpels, uitgebreid uitleggen wat de echte uitdaging is in de komende jaren. Nijpels maakte een rekensommetje dat je de laatste tijd wel vaker hoort: “Er zijn nog zo’n 8.000 dagen tot 2050 en dan moeten we energieneutraal zijn. Er zijn in Nederland zo’n 8,5 miljoen gebouwen die aangepakt moeten worden. Een rekensom leert dat we dan 1.000 woningen per dag moeten verduurzamen. Een geweldig aantal. Maar dat gebeurt dus niet. Het gaat te langzaam en de prijzen zijn veel te hoog. Als we doorgaan in het tempo dat we nu hebben zijn we in 2315 van het gas los. Dat kan dus echt niet.”

Sven Kockelman met Jessica van Eijs van D66

Jessica van Eijs van D66: ‘Je moet gewoon wat druk uitoefenen om duurzaamheid te krijgen. Ook in de bouw worden zaken dan vloeibaar’.

Jessica van Eijs, tweede kamerlid voor D66 zei het eerder op de middag ook al: “Je moet gewoon wat druk uitoefenen om duurzaamheid te krijgen. Ook in de bouw worden zaken dan vloeibaar. Er kan echt veel meer dan nu gebeurt. Gasloos wonen gaat niet vanzelf. Het is ook lastig, maar het kán wel. De aardbevingen in Groningen zorgen voor urgentie. Ik denk dat de bouw het echt wel aan kan om de doelstellingen te halen”.

Taco van Hoek van het EIB: ‘Voor consumenten is deze business case gewoon nog niet zo interessant.’

Er werd op het podium intussen fijntjes gewezen op het feit dat een nieuwe cv-ketel 1.200 euro kost en een warmtepomp met alles er omheen toch al snel 12.000 euro. Dat is een makkelijke keuze, concludeerde men. Taco van Hoek van het EIB zei het zo: “Voor consumenten is deze business case gewoon nog niet zo interessant.”

‘De bouw is een traditionele sector en de opgave is groot. Die lossen we niet  op met de oude aanpak.’

Van Eijs van D66 had nog een boodschap aan de zaal: “Innovatie is hier echt nodig. De bouw is een traditionele sector en de opgave is groot. Die lossen we niet op met de oude aanpak. Verzin nu eens nieuwe oplossingen! Doe aan innovatie.”

Van Hoek van het EIB toonde zich realistisch: “Moeten oude wijken van het gas af? Dat kan, maar je legt wel een enorme rekening bij de bewoners neer.”

Joost Nelis van BAM en Lot van Hooijdonk van Groen Links en wethouder duurzaamheid en milieu Gemeente Utrecht

Joost Nelis van BAM Wonen: ‘Vergeet niet dat we pas vijf jaar geleden met BAM de eerste nul op de meterwoningen presenteerden. Nu hebben we er 1.000 gehad.’

In het debat daarna ging het door. Joost Nelis is directeur BAM Wonen en hij mocht uitleggen waarom de grootste bouwer niet meer doet dan nu. “We kunnen niet alles. We verduurzamen in Nederland nu een paar duizend woningen per jaar. Dat is niet makkelijk, maar we oefenen. We richten ons op de corporaties, want daar zitten de grootste kansen. Je kunt op schaal werken en grotere stappen maken. Je moet alleen niet bij elk project opnieuw beginnen. Vergeet ook niet dat we pas vijf jaar geleden met BAM de eerste nul op de meterwoningen presenteerden. Nu hebben we 1.000 nul op de meter-woningen gedaan.”

vlnr Lot van Hooijdonk (Gemeente Utrecht), Hans Biesheuvel (ONL voor ondernemers) en Adri Bom (gedeputeerde Provincie Zuid-Holland)

Nijpels: ‘Nul op de meter kan in vier dagen. De corporatie heeft er dan 65.000 euro voor betaald en dat is veel te veel.’

Nijpels reageerde fel: “Er is echt te weinig innovatie in de bouw. De arbeidsproductiviteit is te laag. De bouw is in het energieakkoord ook wel het hoofdpijndossier geweest. Het gaat echt te traag. Er zijn altijd problemen. Terwijl nul op de meter in vier dagen kan. Op zondag trek je in bij schoonmoeder en op vrijdag kun je weer naar huis waar je dan een nieuwe badkamer en keuken hebt en een tochtvrije woning. De corporatie heeft er dan 65.000 euro voor betaald en dat is veel te veel. De mensen die meegedaan hebben zijn dolgelukkig en de rest van de wijk wordt jaloers en wil ook meedoen. De woonlasten blijven wel gelijk, omdat de oude energielasten in rekening worden gebracht om het geheel te financieren.”

Lot van Hooijdonk, wethouder Duurzaamheid en Milieu van de Gemeente Utrecht, is ook ambitieus, maar tevens realistisch: “We hebben gezegd dat in 2030 heel Utrecht van het gas af is, maar dat gaan we echt niet halen. We zijn wel enthousiast, maar dat lukt gewoon niet. Maar het is goed om die ambitie te hebben.”

Corporaties zijn aan het verduurzamen, maar dat zijn de makkelijkste trajecten en die lopen al niet zo snel. Hoe moet het dan met de huizenbezitters? Wanneer gaan die verduurzamen?

Nelis van BAM: “Ja, dat is nog een lastig verhaal.”

Ed Nijpels (rechts) legt het nog een keer uit

 De huizenbezitter wacht op zijn beurt af, want duurzaam is wel erg duur.

In de zaal stond de voormalig hoogleraar volkshuisvesting Hugo Priemus op: “Je moet het bredere kader in ogenschouw nemen. De overheid heeft de corporaties de verhuurdersheffing opgelegd, waardoor investeringen in duurzaamheid minder snel kunnen worden gepleegd. Dat speelt ons echt parten.”

De zaak is complex, dat werd wel duidelijk. Bouwers willen zich niet over de kop jagen met grote investeringen en ze hebben bovendien al te weinig handjes. Gemeentes en corporaties zien gigantische investeringen op zich afkomen en willen daar grip op krijgen en vooral goedkoper verduurzamen. De huizenbezitter wacht op zijn beurt af, want duurzaam is wel erg duur. En de overheid oefent steeds meer druk uit om gas uit huizen te halen. Een complexe cocktail.

Moeten we dan niet meer tijd nemen voor de energietransitie? Nee, dat wil niemand.

Moeten we dan niet meer tijd nemen voor de energietransitie? Nee, dat wil niemand. De urgentie is er nu, en dan is het goed om te handelen, luidt de communis opinio. Er zijn overigens wel veel vingers die naar de bouwers wijzen. Daar mag het wel wat kordater, effectiever én efficienter. Ze moeten hun marketingkracht wat meer gebruiken, zegt Van Hooijdonk. “We zitten echt te springen om mensen die dit kunnen aanpakken. Bewoners die echt willen verduurzamen komen van een koude kermis thuis. Er is geen integrale aanpak die ze krijgen aangeboden. En er zijn veel te weinig doordachte concepten op dit vlak. Daarnaast is utiliteit ook belangrijk. De bouw zou ook daarvoor nieuwe concepten moeten ontwikkelen.”

Nelis van BAM: “We moeten aan de bak, maar niemand kan het alleen. We  moeten ook echt nadenken over een aanbod voor de particuliere markt. Dat is er nu nog niet echt. Al denk ik wel dat het vooral iets is voor het lokaal gevestigde ambachtelijke bouwbedrijf.”

Adri Bom, gedeputeerde bij de provincie Zuid-Holland zei ook nog wat slims: “Klimaatbeleid is meer dan de energietransitie alleen. We krijgen ook steeds meer regenbuien en bodeminklinking. Combineer al die opgaven, want anders kost het nog veel meer om het achteraf nog een keer te verhelpen. Het geld om twee keer te investeren is er niet. Het zijn geen losse projecten, de zaken moeten gezamenlijk worden aangepakt.”

En tot slot Ed Nijpels. Wat was zijn boodschap aan de zaal. Hij zucht: “De opdracht is helder. Verduurzaam nu eens die 1.000 woningen per dag!”

En met die boodschap konden de bouwers naar de borrel.

Reageer op dit artikel