nieuws

Transitieagenda: 100% circulair uitvragen al vanaf 2023

bouwbreed 1808

Transitieagenda: 100% circulair uitvragen al vanaf 2023

Er is geen enkele reden om tot 2050 te wachten tot de gebouwde omgeving compleet circulair is. Als het aan de initiatiefnemers van de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie ligt, besteedt de overheid vanaf 2023 alle bouwopdrachten 100% circulair aan.

Dat schrijft een transitieteam van experts uit wetenschap, overheid en marktpartijen onder leiding van de Eindhovense hoogleraar Elphi Nelissen. Het team geeft invulling aan het Grondstoffenakkoord dat een jaar geleden werd gesloten, dat op haar beurt weer aansluit op het rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050.

De circulaire economie  staat volgens het transitieteam momenteel zo prominent op de maatschappelijke agenda dat het zaak is door te pakken en niet te wachten tot 2050.

De circulaire economie  staat volgens het transitieteam momenteel zo prominent op de maatschappelijke agenda dat het zaak is door te pakken en niet te wachten tot 2050. De overheid kan volgens de initiatiefnemers vanaf 2030 compleet circulair aan besteden. Om dit ambitieuze doel te bereiken moeten vanaf 2023 alle uitvragen van rijk, provincies en gemeenten al circulair zijn. Uitzonderingen daarop zijn alleen toegestaan als dit niet volledig mogelijk is en er nog producten of systematieken moeten worden ontwikkeld.

Een belangrijke stap is volgens het transitieteam ook het werken met materiaalpaspoorten.

Een belangrijke stap is volgens het transitieteam ook het werken met materiaalpaspoorten. In 2020 moet het besluit vallen welke systematiek daarvoor verplicht wordt. Op de praktijkdag circulair  op 22 maart komt de transitieagenda uitvoerig ter sprake.

Reageer op dit artikel