nieuws

Sneeuw houdt bouwvakkers niet tegen om door te werken

bouwbreed 2936

Sneeuw houdt bouwvakkers niet tegen om door te werken

Ondanks de sneeuw en de gladheid, werken de meeste bouwvakkers vandaag gewoon door. Alleen als er sprake is van een onveilige situatie, wordt het werk stilgelegd. Dit blijkt uit een rondvraag die Cobouw deed bij bouwbedrijven.

Als de gevoelstemperatuur lager is dan -6 graden Celsius, de bouwplaats wegens vorst onbegaanbaar is of als er een hardnekkig sneeuwdek op het werkobject ligt, mogen bouwvakkers volgens de cao Bouw en Infra (bron: Bouwend Nederland) het werk neerleggen. In eerste instantie bepaalt de werkgever- in overleg met werknemers- of er onder veilige omstandigheden doorgewerkt kan worden. Als er hierover geen overeenstemming wordt bereikt, kunnen bouwvakkers zodra er sprake is van bovengenoemde omstandigheden, toch naar huis toe, zijn de bepalingen uit de cao.

Dura Vermeer zet medewerkers op andere manier in

Nu is er op dit moment nog geen sprake van vorst in de grond, dus kan er in de meeste gevallen gewoon doorgewerkt worden. Toch zijn er bij bepaalde werkzaamheden, zoals bij betonstorten, wel situaties denkbaar waarin het werk wordt stilgelegd. De bouwbedrijven die Cobouw sprak, bevestigen dit en laten weten dat er per project gekeken wordt of het veilig is om door te werken.

“Onze leidinggevenden gebruiken hiervoor hun gezonde verstand”, laat woordvoerder Glenn Metselaar van Dura Vermeer weten. “Het ligt er echt aan in welke fase het project verkeert. Als de bouwvakkers bezig zijn met beton storten of met funderingen, dan kunnen ze vandaag het werk gewoon niet doen. Deze medewerkers gaan dan naar binnen en worden op een andere manier ingezet. Dus bij ons zijn de meesten vandaag gewoon aan het werk, alleen kan het zijn dat ze iets anders doen dan de gepland was.”

‘Nog geen vorst in de grond, dus het valt mee’

Ook bij Ballast Nedam en Hurks bouw en vastgoedontwikkeling gaan de werkzaamheden vandaag grotendeels gewoon door. Ballast Nedam laat haar projectleiders per project kijken of er gewerkt kan worden, zonder dat er een onveilige situatie ontstaat. In tunnels, waterdichte gebouwen en in de afbouw kan er gewoon doorgewerkt worden, alleen bij ruwbouw kan het werk nog wel eens te gevaarlijk zijn met dit weer, laat woordvoerder Wivine Hoex weten. “Er zit nog geen vorst in de grond, dus het valt allemaal nog wel mee. Maar als doorwerken niet mogelijk is, sturen we onze mensen naar huis. Inzetten op een ander project heeft geen zin, daarvoor liggen ze te ver uit elkaar.”

Hurks treft maatregelen tegen de kou op bouwplaatsen

Bij Hurks zijn er vooral maatregelen getroffen tegen de kou op de bouwplaatsen, zodat bouwvakkers gewoon door kunnen werken. Zo hebben de medewerkers extra dikke kleding aan, worden er op de bouwplaatsen warmtekanonnen neergezet en zeilen opgehangen. Daarnaast zijn de meeste medewerkers eerder van huis vertrokken om files te vermijden. “Als het écht hard vriest, worden de werkzaamheden bij ons ook neergelegd. Maar bij sneeuw, zoals vandaag, kan er gewoon doorgewerkt worden”, laat Fabienne Hoogland, woordvoerder van Hurks weten.

Bouwend Nederland krijgt weinig vragen binnen over weersomstandigheden

Bij Bouwend Nederland zijn er vandaag weinig vragen binnengekomen over of er doorgewerkt kan worden of niet. Dit kan beteken dat er veel doorgewerkt wordt, maar het kan ook zo zijn dat de meeste bouwers na enkele jaren met vorstdagen wel weten wat ze moeten doen, laat Theo Scholte, persvoorlichter van de brancheorganisatie weten.

 

Reageer op dit artikel