nieuws

Corporatiedirecteur dreigt met bouwstop: prijzen onverantwoord hoog

bouwbreed 8230

Corporatiedirecteur dreigt met bouwstop: prijzen onverantwoord hoog
Nederland, Goes, 7 december 2017. Cobouw Cafe, Café Het Postkantoor, Grote Markt Goes. foto: Evert van Moort / Hollandse Hoogte

De Zeeuwse corporatie RWS dreigt met een bouwstop als bouwers en leveranciers niet snel iets doen aan de “torenhoge prijzen”. “Dit is niet meer verantwoord”, zei corporatiedirecteur Maarten Sas tijdens het Cobouw Café in Goes.

RWS heeft de komende twee jaar voor 40 miljoen euro aan bouwplannen op de plank liggen. Corporatiedirecteur Maarten Sas overweegt serieus om die investeringen te bevriezen.

De torenhoge prijzen van bouwmaterialen en personeel zijn volgens hem “onverantwoord” hoog.

“Laat ik heel helder zijn. Als de bouw niet zorgt voor betere prijzen, sta ik op het punt om te zeggen: we stoppen even, we gaan even geen opdrachten meer doen. Deze prijzen zijn niet verantwoord. Bouwers en leveranciers zouden dat moeten beseffen.”

Probleem

Martijn van Sabben, voorzitter van Bouwend Nederland Zeeland en directeur van bouwbedrijf Fraanje, waarschuwde eerder al in Cobouw dat de prijzen te hard stijgen. Toch zag hij dit alarmerende signaal van de corporatiedirecteur niet aankomen.

“Maarten is één van de corporatiedirecteuren in Zeeland, we hebben er nog wel een aantal, als die allemaal hetzelfde zeggen, hebben we echt een probleem.”

Carla Schönknecht, foto Hollandse Hoogte

Ook gedeputeerde Carla Schönknecht zit de uitspraken niet lekker. “Ik schrik hiervan. We hebben al te maken met een uiterst moeizame energietransitie. Als we dan ook nog eens gaan stoppen, omdat de prijzen te hoog zijn, schiet het zeker niet op.”

Zeeuws woningmarktconflict

In Zeeland ruziën Middelburg en Vlissingen al langer over bouwplannen. De emoties lopen hoog op en bouwers zien dat de twee gemeenten elkaar het licht niet in de ogen gunnen.

Schönknecht benadrukt als regisseur van de Zeeuwse woningmarkt dat de twee gemeenten er met elkaar moeten uitkomen. “Maar als zij er niet uitkomen is de provincie aan bod, ten minste dat vinden wij en zullen wij bekijken welke plannen we wel of niet kunnen accorderen.”

De gedeputeerde kondigde daarnaast aan dat er binnenkort mogelijk voor beide gemeenten meer ruimte komt om te bouwen.

“Eerdere groeiprognoses zijn achterhaald. Die zijn we nu aan het bekijken en zullen we herijken. Dat biedt mogelijkheden.”

Kijk hier naar een videoverslag van het Cobouw Café in Zeeland.

Reageer op dit artikel