nieuws

‘Vrouwen in de bouw worden noodzaak’

bouwbreed 5186

‘Vrouwen in de bouw worden noodzaak’

Al jaren staat het aantal vrouwen in de bouw- en infrasector volgens cijfers van het CBS op ‘slechts’ 9 procent. Maar Nina van Arum, oprichter van de netwerkclub Topvrouwen Bouw & Infra, verwacht een omslag. Vrouwen in de bouw worden noodzaak, stelt zij op de halfjaarlijkse netwerkbijeenkomst van de club.

“De branche is aan het veranderen. Zo wordt er gewerkt met nieuwe contractvormen, de marktvisie is steeds meer gericht op samenwerken en verbinden en de focus op energietransitie wordt steeds groter. Hiervoor zijn er vrouwelijke kwaliteiten nodig. Vrouwen zijn goede samenwerkers en verbinders. De bouw werkt niet meer zoals het altijd heeft gewerkt. Er zijn nieuwe visies nodig, ook van vrouwen”, legt Van Arum uit. “Bovendien is er een enorme krapte op de markt aan goed opgeleide vakmensen. Bedrijven moeten op een andere manier aan mensen komen. Er worden steeds vaker vrouwen uit andere branches gehaald en aan teams toegevoegd”, stelt zij.

Cultuuromslag in een sector vol met mannen

Van Arum zet zich al jaren in voor topvrouwen in de bouw. Zeven jaar geleden richtte zij de netwerkclub Topvrouwen Bouw & Infra op, een club voor vrouwen in de bouwsector die de ambitie hebben om aan de top te komen. Inmiddels zijn er 700 leden aangesloten en om dit allemaal te bolwerken heeft Van Arum een nieuwe partner aangesteld: Pauline Hoek. Ondanks dat de afgelopen jaren weinig nieuwe topvrouwen de sector zijn ingestroomd, gelooft de oprichter dat Topvrouwen Bouw & Infra veel heeft bewerkstelligd voor vrouwen. “Langzaam is er een cultuuromslag aan het plaatsvinden in de sector die gedomineerd wordt door mannen. Voorheen werden vrouwen vaak aangesproken met ‘meisje’ en werden de kwaliteiten van vrouwen niet op waarde geschat. De bouw is van oorsprong vrij conservatief, maar we zien dat deze denkbeelden beginnen te veranderen.”

Sfeer in school is veranderd door vrouwelijke invloed

Elk half jaar organiseert Topvrouwen Bouw & Infra een netwerkbijeenkomst om leden te inspireren en te motiveren. Gisteren vond de bijeenkomst plaats in MBO School voor techniek Amersfoort, de enige ROC-techniekschool met een vrouw aan het hoofd. “Ik werk hier nu een jaar en de sfeer in de school is sindsdien enorm veranderd”, vertelt directeur Petra Kanters. “Het is vooral opener geworden. Net als in de rest van de bouwsector zit deze school vol met mannen. Kleine zaken als een diploma-uitreiking, werden door mijn collega’s niet als belangrijk geacht. Terwijl dat het wél is. Dat heb ik dus weer ingevoerd.”

Aanmeldingen gegroeid, maar nog wel een slag te maken

Kanters heeft er ook voor gezorgd dat het aantal aanmeldingen voor de techniekschool dit jaar met 6 procent is gegroeid. “We hebben nu 1400 studenten. Dat is een stap, maar het is nog lang niet genoeg. Als we alle vacatures hier in de regio zouden willen vervullen, heb ik 2000 studenten nodig. Bovendien hebben we slechts veertien vrouwelijke leerlingen op het moment. Daar is ook nog een hele slag in te maken. Of we nog specifiek iets doen om meisjes te trekken? Nee. Mijn eigen ervaring is dat pubermeisjes niet speciaal aangesproken willen worden. De liefde voor techniek is iets wat gewoon moet ontstaan”, stelt de directeur.

Reageer op dit artikel