nieuws

‘Te preutse’ asbestregels mogelijk aangepast

bouwbreed Premium 4210

‘Te preutse’ asbestregels mogelijk aangepast

Eindeloze discussies, meer rechtszaken en misschien zijn de huidige asbestregels ook wat overdreven. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overweegt het beleid aan te passen en gaat daarover in gesprek met gecertificeerde en niet-gecertificeerde asbestverwijderaars.

Maakt certificeren asbestland veiliger? Daar kun je over twisten. Staatssecretaris Van Ark liet het uitzoeken en komt tot de conclusie dat het certificatiestelsel voor asbest misschien wel een beetje preuts is.

Zo lijkt het huidige stelsel te zorgen voor meer rechtszaken. “Door de strenge handhaving waarbij hoge boetes worden uitgedeeld is het lonend geworden om zaken voor de rechter te laten komen. Daarbij vinden steeds vaker discussies plaats over interpretatie van de regelgeving”, schrijft Van Ark in een brief aan de Tweede Kamer.

Innovatie komt niet van de grond

Ook buiten de rechtszaal zijn er terugkerende discussies over het certificatiestelsel voor werken met asbest. Van Ark: “Er is blijkbaar behoefte aan meer eenduidigheid over voorschriften. Tegelijkertijd is er behoefte aan ruimte voor het kunnen introduceren van nieuwe manieren van asbestverwijdering. Innovatie op dit vlak met inachtneming van de vereiste bescherming van werknemers kan bijdragen aan draagvlak voor het stelsel.”

Staatssecretaris Van Ark

Verschillende partijen vinden het huidige beleid ook te streng. “Nu bestaat bij sommigen het gevoel dat vereisten niet altijd in verhouding staan tot de werkelijke risico’s. Verkend kan worden of en hoe een risicogerichte aanpak nog verder doorontwikkeld kan worden.”

Voor de zomer van 2018

Om het stelsel te verbeteren, gaat de staatssecretaris de komende maanden in gesprek met partijen binnen en buiten de gecertificeerde asbestwereld. Voor de zomer wordt duidelijk of het de regels worden aangepast. Eigenlijk zou die duidelijkheid begin 2018 komen, maar dat is volgens Van Ark niet haalbaar.

“Ik vind het belangrijk om over de resultaten van het onderzoek in gesprek te gaan met partijen binnen en buiten de gecertificeerde asbestwereld. Hun opvattingen over de in de rapportage geïdentificeerde aandachtspunten zijn voor mij van belang. Zij geven immers samen in de praktijk vorm aan de werking van het stelsel. Ik zal met hen de komende maanden in gesprek gaan en hen uitnodigen hun positie aan mij kenbaar te maken.”

 

Reageer op dit artikel