nieuws

Toenemende levertijden? “Heipalen zijn geen postorderproduct”

bouwbreed 2005

Toenemende levertijden? “Heipalen zijn geen postorderproduct”
Tekort aan heipalen

Heipalen bestel je niet eventjes op een achternamiddag bij een postorderbedrijf. Maar wie ze op tijd bestelt krijgt ze ook op tijd geleverd verzekert de branche-organisatie van prefabbetonproducenten Ab-fab. Met de vereiste CE markering.

De brancheorganisatie reageert daarmee op de onrust die is ontstaan over de levertijd van heipalen. “Over alle bouwproducten bestaan inmiddels zorgen over de levertijden”, meldt Taco van den Broek van de belangenorganisatie Ab-fab, “maar die discussie startte deze zomer met de heipalen.  Vandaar dat we wilden laten weten hoe het echt zit.  Want er is bij de producenten is voldoende capaciteit. Als je ze op tijd bestelt, krijg je ze precies op het juiste moment op de bouwplaats aangeleverd.  Het is met heipalen nou eenmaal geen kwestie van vandaag besteld, morgen in huis. Een heipaal is geen postorderproduct.”

Op het laatste moment wijzigingen aanbrengen is lastig

In een persbericht dat de Ab-fab deze week rondstuurde komt Jan Willem Blaauboer aan het woord, directeur van IJB groep, een van de drie grootste heipalen fabrikanten van Nederland. Volgens hem ontstaan de leveringsproblemen vooral wanneer aannemers of constructeurs op het laatste moment wijzigingen aanbrengen in het ontwerp van de heipaal. “Dan kan er bij ons vertraging ontstaan.”

Blaauboer waarschuwt voor afnemers die te snel geleverd willen hebben en heipalen bestellen die dan maar niet aan de regelgeving voldoen.  “Er is een groei aan bedrijven die over onvoldoende kennis beschikken, geen CE-markering met prestatieverklaring voeren en toch leveren. De regelgeving is daar duidelijk in.”

 

Marchanderen met de CE-markering verslechtert je aansprakelijkheidspositie

Om heipalen met CE-markering te kunnen leveren moet de producent beschikken over een productiecontrolesysteem, zoals omschreven in de norm. In het Bouwbesluit is daarom ook een verbod opgenomen om deze producten zonder CE-markering in de handel te brengen. Daarmee neemt zowel de producent als de afnemer enorme risico’s. Het omzeilen van deze wettelijke verplichting is volgens Blaauboer en Van den Broek een economisch delict. Niet alleen de producent, maar ook de aannemer die het verwerkt komt in een lastige aansprakelijkheidspositie terecht. “Dat moet je niet willen.”

Reageer op dit artikel