nieuws

Deze vijf bouwers maken dit jaar kans op de Cobouw Award

bouwbreed 17252

Deze vijf bouwers maken dit jaar kans op de Cobouw Award

De Vries en Verburg, HSB Bouw, Nijhuis Bouw, Heembouw en Coen Hagedoorn zijn dit jaar genomineerd voor de Cobouw Award. Vier b&u-bouwers en één renovatiespecialist. Wie mag zich een jaar lang het best presterende bouwbedrijf van Nederland noemen en neemt de bokaal mee naar huis? “We renderen behoorlijk, maar er moet nog wel wat bij.”

De Cobouw Award gaat dit jaar naar De Vries en Verburg, Coen Hagedoorn, HSB, Heembouw of Nijhuis Bouw. Vijf kanshebbers, waaronder drie oude bekenden en twee ‘nominatiedebutanten’.

Wint Coen Hagedoorn opnieuw dan is dat een unicum. Nog nooit ging de award in tweeopeenvolgende jaren naar een en hetzelfde bedrijf. Maar ook De Vries en Verburg kan geschiedenis schrijven. De bouwer uit Stolwijk sleepte de prijs in 2014 in de wacht en kan hem dus voor de tweede keer winnen. Alleen Hemubo lukte dat eerder.

Heembouw en Nijhuis Bouw zijn wat de Cobouw Award betreft nieuwkomers. Al jaren prijken ze in de Cobouw50, maar nog nooit maakten ze kans op de award, die jaarlijks wordt uitgereikt aan het best presterende bouwbedrijf van Nederland.

Rob Nijhuis: Wij zijn niet van de eendagsvliegen

Nijhuis boekte afgelopen jaar een omzetstijging van 24 procent en sloot 2016 af met een nettowinstmarge van 3,7 procent. Daarmee kende de Rijssense aannemer een uitstekend jaar. Niettemin is directeur Rob Nijhuis verrast door de nominatie.

“Ik houd me natuurlijk niet dagelijks bezig met hoe wij het doen ten opzichte van anderen”, verontschuldigt hij zich. Dat zijn onderneming kans maakt op de Cobouw Award vindt hij mooi, geeft hij toe. “Dat is leuk, ja natuurlijk”, zegt Nijhuis, die denkt dat hij de nominatie te danken heeft aan de focus van de bouwonderneming. Die is gericht op langetermijnrelaties met opdrachtgevers en andere stakeholders. “Wij zijn niet van de eendagsvliegen. We willen over langere perioden samenwerken.”

Nijhuis noemt daarnaast “de liefde voor conceptueel bouwen” als belangrijke reden voor het huidige succes. “Ja, iedereen heeft tegenwoordig een concept. Conceptvervuiling noem ik dat. Maar wij doen het al 15 jaar. Dat heeft ook alles te maken met langetermijnrelaties. Concepten werken namelijk alleen als je kunt herhalen. Herhalen kan alleen als je lang met elkaar werkt.”

Heembouw-directeur is vooral trots

Trots Peter Lammertink is vooral trots dat zijn Heembouw tot de beste vijf bouwers van Nederland behoort. “Ik had het niet zien aankomen, de nominatie”, reageert hij. “We renderen redelijk, maar er moet wat mij betreft nog wel wat bij. Maar kennelijk hebben andere bedrijven ook last van de prijsstijgingen die nu van alle kanten worden doorgevoerd.”

Heembouw besloot in de crisisjaren om zich toe te leggen op woningbouw en op logistiek, twee markten die nu behoorlijk pieken. “Dat kun je geluk noemen. Of visie”, lacht Lammertink. De Heembouw-directeur is blij met de nominatie, maar ziet tegelijkertijd mogelijkheden om het komende jaren nog beter te doen. “Hoewel het geen doel op zich is, groeien we nog steeds in omzet. Nog belangrijker is dat de winstmarge nog wat omhoog gaat, naar zo’n 5 procent.”

HSB Bouw denkt dit jaar serieuze kans te maken

Net als Coen Hagedoorn en De Vries en Verburg is ook HSB Bouw geen onbekende bij de Cobouw Award. Vorig jaar dong de Volendamse aannemer ook mee, maar zag de prijs dus aan zijn neus voorbijgaan. “Wij winnen nooit eens iets”, beklaagt directievoorzitter André Vos zich.

Dit jaar maakt hij echter serieuze kans de prijs mee naar huis te nemen, denkt hij. Niet in de laatste plaats vanwege een winstmarge van 6 procent. Hoe HSB dat doet, zo’n bovengemiddelde marge? Vos: “Wij kiezen bewust voor rendement en niet voor meer omzet. Ook wij kunnen zo naar de 200 miljoen, maar dan heb je de mensen die het werk moeten maken niet. Met de huidige stijgende prijzen van materieel en personeel is dat niet handig.”

Goed jaar voor zowel De Vries en Verburg als Coen Hagedoorn

Net als alle genomineerden kenden ook De Vries en Verburg en Coen Hagedoorn een prima jaar. De eerste zag de omzet met 18 procent toenemen en behaalde een winstmarge van 4,5 procent. Coen Hagedoorn boekte zelfs 26 procent meer omzet. De marge bedroeg 3,6 procent.


Cobouw Award 2017
De winnaar van de Cobouw Award wordt op 22 november bekendgemaakt tijdens het Cobouw Event in Circl, het circulaire paviljoen van ABN Amro in Amsterdam (zie ook: www.bouw2040.nl/). Vorig jaar won Coen Hagedoorn de trofee. Dit jaar is het bedrijf uit Huizen voor de derde opeenvolgende keer genomineerd. Alleen tweevoudig award-winnaar Hemubo ontving er ooit meer. Om de Cobouw Award in de wacht te slepen zijn goede financiële prestaties belangrijk, maar een gezonde winst is niet voldoende. Ook de soliditeit van de onderneming speelt mee. Is er nog geld in kas? Hoe verhouden de schulden zich tot het eigen vermogen? En hoe staat het met de benutte leencapaciteit? De Cobouw50 komt tot stand in samenwerking met PwC.

 

Illustratie: Pascal Tieman

Reageer op dit artikel