nieuws

Corporatie wil af van ongezonde renovaties en schrijft prijs uit

bouwbreed 1894

Corporatie wil af van ongezonde renovaties en schrijft prijs uit

Schimmel in badkamers en keukens. Lawaaierige ventilatiesystemen. Gebruiksonvriendelijke handleidingen. Het isoleren van woningen mag dan goed zijn voor het milieu, de bewoner gaat er niet altijd op vooruit. Volkshuisvester Mitros is die ‘bijwerkingen’ zat en gaat op zoek naar de meest gezonde woning. De vier beste ideeën worden beloond met 10.000 euro.

Mitros maakt er een sport van om bouwers, architecten en uitvinders uit te dagen. Zo vond de corporatie marktpartijen eerder al bereid om een badkamer in slechts één dag tijd te renoveren.

Maar in een tijd van klimaatvriendelijk denken, is er meer dan badkamers pimpen. Dit keer schrijft de Utrechtse corporatie een prijsvraag uit voor de meest energiezuinige en gezonde renovatie van een hele woning.

Jaarlijks onderhoudt en renoveert Mitros zo’n 800 woningen voor een bedrag van ongeveer 45 miljoen euro. De corporatie signaleert echter veel nieuwe problemen die hierdoor ontstaan.

Herrie en schimmel

Huurders hebben na een isolatie-en installatiebeurt last van koude tochtstroom, maar ook van vochtproblemen zoals schimmel in de badkamer, de keuken en de rest van de woning.

Mitros wil ook af van de herrie die ventilatiesystemen veroorzaken en dagen de industrie uit om handleidingen gebruiksvriendelijker te maken.

“Kom met een oplossing die garandeert dat onze huurders na renovatie een gezond en aangenaam binnenklimaat hebben”, roept Mitros op.

Doorbraak binnenklimaat

Iedereen mag meedoen aan de zogeheten challenge 100%GZNDwonen. Dit keer hebben ze niet een dag de tijd, maar een paar maanden (tot 1 maart) om ideeën in te zenden.

“We zoeken een doorbraak voor het binnenklimaat in onze woningen. We willen dat onze huurders wonen in een huis met een gezonde luchtkwaliteit zonder tocht, schimmel en te veel vocht. Kortom, 100% gezond wonen. We hebben anderen hard nodig om een oplossing hiervoor te vinden”, laat Henk Peter Kip, directievoorzitter van Mitros weten.

80.000 euro of

Mitros stelt in totaal 80.000 euro aan vergoedingen beschikbaar. Vier finalisten ontvangen een vergoeding van 10.000 euro. De bedenkers van de twee beste plannen krijgen de kans hun oplossing te demonstreren in een woning. Zij krijgen daar een vergoeding voor van respectievelijk 25.000 voor de nummer 1 en 15.000 euro voor de nummer 2.

De corporatie stelt ook kansen op een samenwerkingscontract met Mitros in het verschiet.

Reageer op dit artikel