nieuws

Limburgse bouwvakker veel vaker ziek dan Utrechtse collega

bouwbreed Premium 1551

Limburgse bouwvakker veel vaker ziek dan Utrechtse collega
Limburgse bouwvakker vaker ziek dan Utrechtse collega

In Limburg, Drenthe, Zeeland en Groningen ligt het verzuim onder bouwvakkers hoger dan de rest van het land. De gezondste werknemers werken in Utrecht.

Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw. In de hele sector lag het verzuimpercentage in 2016 op 5,1 procent. In Limburg kon 7,5 procent van de werknemers niet werken. In Utrecht was dat 3,5 procent.

Het frequentie van het verzuim hangt sterk samen met leeftijd. 55-plussers zijn drie keer zo vaak als 30-minners absent. Vergeleken met hun collega’s in de leeftijd tot 20 jaar moeten ouderen zelfs negen keer zo vaak verstek laten gaan. Het hoge verzuim hangt samen met chronische gezondheidsklachten. Oudere werknemers zonder chronische gezondheidsproblemen zijn even vaak ziek als hun jongere collega’s.

Dokter ziet weinig calculators

Het verzuim onder bouwplaatspersoneel (5,5 procent) ligt twee keer zo hoog als onder UTA-personeel (2,7 procent). Metselaars (8,5 procent) en ijzervlechters (8,7 procent) moeten zich het vaakst afmelden. Calculators hebben de minste klachten: het verzuim lag vorig jaar op 2,0 procent.

Als het gaat om de aard van de bouwbedrijven valt op dat dakwerkbedrijven de meeste mensen zagen afhaken: 6,9 procent. En gww-bedrijven de minste: 3,7 procent. Bij kleine bedrijven met minder dan tien werknemers is de kans op verzuim groter dan bij grotere bedrijven.

De sector als geheel werd in 2016 iets gezonder. Het verzuimpercentage van 5,1 procent is 0,1 procentpunt lager ten opzichte van het jaar ervoor. De afgelopen zes jaar was het verzuim het hoogst in 2012: 5,9 procent.

Reageer op dit artikel