nieuws

Installateurs: ‘regeerakkoord brengt geweldig nieuws’

bouwbreed 2501

Installateurs: ‘regeerakkoord brengt geweldig nieuws’

Bij de werkgeversvereniging van installateurs, Uneto-VNI, zijn ze wel in hun sas met het regeerakkoord. Voorzitter Doekle Terpstra is vooral te spreken over de beloofde CO2-reductie van 49 procent in 2030. “Dat is geweldig nieuws voor de installatiesector.”

Een dag na de presentatie van het regeerakkoord mag de conclusie toch wel worden getrokken dat de meeste brancheverenigingen in en om de bouwsector wel te spreken te zijn over de plannen van Rutte III. Zo ook Uneto-VNI.

De installatiebond verwacht dat de energietransitie met het regeerakkoord “extra vaart krijgt.”  Vooral de plannen om tienduizenden bestaande en nieuwe woningen aardgasvrij te maken, vallen in goede aarde.

Eerder drong voorzitter Terpstra op een verbod op aardgas bij nieuwbouw. Dat verbod blijft voorlopig uit.

Lange adem

Blij is voorzitter Terpstra ook met de Klimaatwet die er komt. “De energietransitie krijgt hiermee een stevig fundament voor de lange termijn en biedt daarmee investeringszekerheid en vertrouwen.”

Technisch ziet Terpstra geen belemmeringen. Wel signaleert hij dat groen gas en biogas in de bestaande bouw nog jarenlang belangrijk zullen zijn als transitiebrandstof. “Het gasvrij maken van de bestaande bouw is echt een zaak van langere adem.”

Ook op het gebied van techniekonderwijs zet Rutte-III volgens Uneto-VNI de juiste stappen. Terpstra: “Techniek in het beroepsonderwijs krijgt topprioriteit. Dat blijkt uit een structurele investering van 100 miljoen euro per jaar in het technisch vmbo én uit de voortzetting van het Techniekpact.”

Reageer op dit artikel