nieuws

Huup huup Barbatruc – in tien minuten staat deze uitvouwbare woning

bouwbreed Premium 3922

Huup huup Barbatruc – in tien minuten staat deze uitvouwbare woning
Uitvouwbare woning Unfold

De filmpjes van het uitvouwbare gebouw circuleren al een tijdje op internet. Donderdag was op het Hembrugterrein in Zaandam het eerste echte werkende model te zien. In tien minuten tijd stond hij.

Spotlights aan, beginnen maar. In een hal op het Hembrugterrein in Zaandam werd donderdag de eerste uitvouwbare woning gedemonstreerd. Maar een hotel, kantoor of ontvangstruimte zou het ook kunnen zijn.

De witte container in de donkere hal slaat eerst zijn vleugels uit, centimetertje voor centimetertje. Daarna schuiven aan beide kanten de kozijnen als luciferdoosjes naar buiten. Als de vloer bijna uitgevouwen is, piept en kraakt het staal nog even heftig. Na zeven minuten is het gebouw uitgevouwen. De Twentse mannen van het bedrijf Nieuwe Werne, die het eerste model gemaakt hebben in een bedrijfshal in Oldenzaal, schroeven de stempels nog even uit en zetten daarna de kozijnen en wat meubels in het gebouw. Klaar. In zo’n tien minuten is de container, die op een vrachtwagen past, in een volledig ingerichte ruimte omgetoverd. Huup huup huup Barba-truc.

Time laps van de Unfold (bron: G3Spaces)

Uitvinder van de mobiele unit van 29 ton staal met de naam Unfold is David Martyn van Ten Fold (“Engineering new freedoms”, staat achterop zijn visitekaartje). Al vijf jaar is de Brit bezig om zijn idee in uitvoering te brengen, zegt hij aan een borreltafeltje als de Unfold net staat. Zijn motivatie was om betaalbare huizen voor jongeren te creëren. “Het probleem is dat niets betaalbaar is. Maar toen we de eerste prototypes van het concept op internet lieten zien, sloegen de mensen vooral aan op de wendbaarheid van de module, dat wil zeggen: de mogelijk om het snel te verplaatsen.”

Dit is de Porsche-versie, goedkoper kan ook

G3 Spaces gaat de Unfold de markt op brengen. Het bedrijf is naar eigen zeggen een belangrijke speler in de markt voor “smart spaces”, bij evenementen, zoals het festival Tomorrowland, zorgt het Nederlandse bedrijf van ondernemers Chris Dijk en Tamis Bouman voor mobiele ruimten. Volgens Dijk is de Unfold “het meest mobiele gebouw ter wereld”. G3Spaces is de investeerder achter Finch Buildings, de houten verplaatsbare woningen, die onder andere in Leiden staan.

Alles gaat automatisch. Alleen de stempels niet.

Alles gaat automatisch. Alleen de stempels niet.

De versie die op het Hembrugterrein wordt ontvouwd is 46 vierkante meter groot. “Maar hij kan ook twee keer zo groot”, zegt Martyn. Prijs? “Daar mag ik niets over zeggen. Maar je kan hem goedkoper maken dan een gewoon huis. De unit die je nu ziet is de Porsche-versie. Maar je kunt ook goedkopere varianten maken. In Afrika bijvoorbeeld zul je met soberdere uitvoeringen op de markt moeten komen.” Een derde van de prijs zit volgens hem in de techniek achter het uitvouwen.

Over die techniek zegt Martyn dat er geen hydraulische systemen achter zitten. “Als het gebouw uitvouwt gaat dat op basis van zwaartekracht en het gebruik van slimme touwen. Alles gaat compleet mechanisch.”

Hoe komt een hond aan luizen?

Het Twentse bedrijf Nieuwe Weme uit Oldenzaal heeft de eerste Unfold gebouwd. Volgens directeur Ben Nieuwe Weme is er een order voor nog twee Unfolds. Het bedrijf maakt eigenlijk voor containers voor onder andere waterzuiversingsinstallaties, energieverdelers en vergistingsinstallaties van Italië tot de Verenigde Staten. Hoe het bedrijf dan opeens uitvouwbare huizen maakt? “Hoe komt een hond aan luizen?” kaatst Ben Nieuwe Weme de vraag met een grijns terug. “We werken over de hele wereld.” Zijn mannen en hij vinden het prachtig, zo’n opdracht. Geld is dan even niet belangrijk. “Maar bij de volgende units hopen we natuurlijk wel te verdienen.”

In tien minuten is het huis bewoonbaar.

In tien minuten is het huis bewoonbaar.

Maar slechts een producent krijgt de Unfold niet, legt Martin uit. “We gaan licenties verkopen. Partijen die de licentie hebben, mogen de Unfold bouwen.” Volgens hem zijn er al vijfhonderd bedrijven die belangstelling hebben. Hij is optimistisch over de uitvouwbare unit. Op de woningmarkt denkt hij dat verplaatsbare woningen 10 tot 20 procent van de markt voor nieuwe woningen zouden kunnen veroveren. Permanente woningen hebben volgens hem hun langste tijd gehad.

Uitvouwbaar huis ook geschikt voor gebieden die zijn getroffen door orkaan

De markt is klaar voor verplaatsbare woningen, is de overtuiging van Martyn. Uit Brazilië krijgt hij bijvoorbeeld veel aanvragen. Voordeel van het concept is volgens hem ook dat de woningen geplaatst kunnen worden in gebieden waar de infrastructuur er nog niet ligt, op locaties die nog niet bouwrijp zijn. Ook locaties die getroffen zijn door de orkanen Irma en Maria, zoals Florida of het Caribisch gebied, kunnen prima de Unfold plaatsen. Volgens Martyn is zijn creatie orkaanbestendig. Ook kan hij off grid. “Het regenwater kan worden opgevangen en er kunnen zonnepanelen op.”

Reageer op dit artikel