nieuws

Flinke boete Boom Bouw voor ongeval met rolsteiger

bouwbreed Premium 3338

Flinke boete Boom Bouw voor ongeval met rolsteiger

Voor een fataal ongeval met een steiger bij een bouwproject in Leiden is het bedrijf Boom Bouw veroordeeld tot een boete van 20.000 euro. De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat er sprake was van een onveilige rolsteiger.

Een werknemer van het bedrijf overleed toen de steiger instortte en een ander raakte gewond. Het bedrijfsongeval gebeurde vorig jaar 10 oktober tijdens het betonstorten van nieuwbouw van een campus van de Leidse Universiteit aan de Wassenaarseweg.

Boom Bouw werkte voor Heijmans

Het Openbaar Ministerie (OM) had een boete geëist van 50.000 euro vanwege de overtreding van de arbowet. Ook de rechtbank vindt dat Boom Bouw, dat werkte voor hoofdaannemer Heijmans, verantwoordelijk is voor de onveilige rolsteiger. Zo ontbraken er stabilisatoren en lagen steigerplanken los.

Vanaf januari 2018 strengere regels

Het is niet de eerste keer dat er een ongeluk met een steiger plaatsvindt. Jaarlijks zijn er ongevallen en de Inspectie SZW signaleert elk jaar veel overtredingen. Daarom gelden er vanaf januari 2018 strengere regels voor rolsteigers.  Schilders, onderhoudsaannemers en alle andere gebruikers mogen vanaf dan nooit meer onbeschermd op hoogte staan, ook niet tijdens het opbouwen en afbreken van de rolsteiger. Niet iedereen is blij met deze nieuwe regels.

Reageer op dit artikel