nieuws

Corporaties krijgen het niet warm van 100 miljoen voor tochthuizen

bouwbreed Premium 2230

Corporaties krijgen het niet warm van 100 miljoen voor tochthuizen

Het nieuwe kabinet wil 100 miljoen euro extra uittrekken voor het verduurzamen van woningen. Huurders en corporaties krijgen het daar niet warm van.

Juni dit jaar. 12 juni om precies te zijn. Een nieuwe regering met GroenLinks behoort niet langer tot de mogelijkheden, concludeert informateur Herman Tjeenk Willink. Zelfs een aantal progressieve bouwers vindt het jammer: wat gebeurt er nu met die grote opgave? Het verduurzamen van sociale huurwoningen bijvoorbeeld. Zo vlotjes gaat dat allemaal niet.

De toon voor die specifieke discussie is dan al gezet door Marnix Norder. Tijdens het Cobouw Verkiezings Café van 9 maart, als hij net voorzitter is van corporatiekoepel Aedes, maakt Norder duidelijk dat de ‘hoge’ rekening voor het verduurzamen van corporatiewoningen niet eenzijdig bij zijn achterban kan worden neergelegd: dringt de VVD in verkiezingstijd aan op een verhoging van de verhuurdersheffing, Norder pleit juist voor het afschaffen ervan.

Wat zou je doen, met 100 miljoen

Allebei krijgen ze hun zin niet volgens de NOS. De verhuurdersverheffing gaat niet omhoog, maar verdwijnt ook niet helemaal. Sterker nog: de komende regering, die vooral groen zou moeten kleuren door de aanwezigheid van de ChristenUnie en D66, maken ‘slechts’ 100 miljoen euro vrij voor het isoleren van woningen van huurders die misschien nog wel iets te veel voor de mussen stoken.

Norder, die corporaties activeerde snel met concrete verduurzamingsplannen te komen, is niet zo blij met het nieuws. “Dit is echt veel te weinig”, liet hij donderdagochtend weten op Radio 1. “Met 50 euro per woning kun je bij wijze van spreken een aantal spaarlampen kopen. Er zijn echt forse investeringen nodig om woningen duurzaam te maken. We verwachten veel meer dan een aftrek van 100 miljoen voor verduurzaming, maar ook voor nieuwbouw en betaalbare huren.”

Niet 2050, maar 2066

Verduurzamen kan echt wel, vervolgde Norder. “Maar daar hebben we veel meer geld voor nodig. Als we al het geld dat we hebben nu uitgeven aan verduurzaming, lukt het niet om voor 2066 onze woningen CO2-neutraal te hebben.”

Ronald Paping van de Woonbond vindt een korting van 100 miljoen euro op de verhuurdersheffing van 1,7 miljard volstrekt onvoldoende. “Huurders liggen straks krom om de staatskas te spekken en krijgen daar een spaarlamp voor terug.”

Reageer op dit artikel