nieuws

Ook Uneto-VNI wil snel verbod op gas bij nieuwbouw: ‘kan niet ligt op het kerkhof’

bouwbreed Premium 2625

Ook Uneto-VNI wil snel verbod op gas bij nieuwbouw: ‘kan niet ligt op het kerkhof’

Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI, vindt dat er zo snel mogelijk een verbod op gas moet komen bij nieuwbouw. Dat zegt hij tegen Cobouw. De uitspraak van Terpstra is opmerkelijk, omdat zijn achterban voor een groot deel bestaat uit bedrijven die woningen op gas aansluiten. “Maar, we moeten de lat extreem hoog durven leggen.”

Een verbod op gas bij nieuwbouw. Meerdere bouwers zoals Ballast Nedam drongen daar eerder al op aan in Cobouw. Terpstra vindt ook dat het nieuwe kabinet snel duidelijkheid moet scheppen, zodat installatiebedrijven en bouwbedrijven weten waar ze aan toe zijn. De voorzitter van Uneto-VNI wil zich echter niet conformeren aan een jaartal. “Als 2019 haalbaar is, dan moeten we dat vooral doen. Zo niet, dan een jaar later. In elk geval as soon as possible.”

Gas bij nieuwbouw verbieden is volgens Terpstra technisch haalbaar. Hij dringt er wel op aan dat een groep van deskundigen zich moet buigen over de vraag per wanneer een verbod op gas haalbaar is, omdat er ook nog andere aspecten bij komen kijken.

De uitspraak van Terpstra opmerkelijk. Een groot deel van zijn achterban werkt namelijk nog dagelijks met gasaansluitingen. “Of een overstap bij nieuwbouw op andere warmtebronnen catastrofaal is voor mijn leden? Dat denk ik helemaal niet. We hebben het over nieuw te bouwen woningen. Die aantallen zijn beperkt ten opzichte van de bestaande bouw die nog een gasaansluiting heeft. Veel van onze leden zijn bovendien prima in staat om met andere systemen te werken of doen dat al in grote mate.”

Installatiebedrijven manifesteren zich volgens Terpstra meer en meer als energieregisseur. “De toekomst van onze sector ziet er erg goed uit. De jaarlijkse omzet stijgt de komende jaren met enkele miljarden en ook het aandeel installatietechniek in de totale bouwsom blijft stijgen. De rol van de installateur in de keten wordt dus steeds belangrijker.”

Tomeloze ambities

Aan de vooravond van een regeerakkoord en een nieuw kabinet hoopt Terpstra op “tomeloze klimaatambities. Wel dringt hij aan op realistische keuzes.

“Bestaande woningen van het gas af krijgen is veel ingewikkelder dan gasloze nieuwbouw. Bij verduurzamen is het niet one size fits all. Daar moeten we dus goed over nadenken. En we moeten groen of biogas ook in de lucht durven houden als transitiebrandstof.”

Meer en meer gemeenten willen de gaskraan bij bestaande wijken dichtdraaien. Terpstra juicht dat toe en vindt dat het kabinet ook bij de van gas-los-opgave duidelijke keuzes moet maken. “Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt er ook nog weleens naast. We moeten voorkomen dat er niets gebeurt. De vrijblijvendheid moet daarom van dit dossier af. Daarom vind ook ik dat er een klimaatwet moet komen. Wanneer alle woningen bij wet van het gas af moeten zijn? 2050 lijkt me een mooi jaartal.”

Wir schaffen das nicht

Innovatieve installateurs en bouwbedrijven hebben baat bij duidelijkheid, beargumenteert Terpstra. “In de hele bouwkolom vinden mooie innovaties plaats, maar er zou veel meer focus moeten komen te liggen op de energie- en warmtetransitie. Dat begint bij een kabinet dat richting aangeeft. Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland zei ooit: wir schaffen das. Nou, wir schaffen das nog nicht.”

Haagse bronnen verklaarden onlangs tegenover de Telegraaf dat er door de formateurs wordt nagedacht over een Klimaatminister. Volgens Terpstra is het noodzakelijk dat die er komt.

“Absoluut. Hier zit een grote onvermijdelijkheid in opgesloten. Deze transitie vraagt namelijk om zoveel uithoudingsvermogen en zoveel aandacht, en partijen die permanent worden uitgedaagd om de viool mee te spelen… Als dit orkest daadwerkelijk goed wil gaan spelen, vraagt dat om een goede dirigent.”

Een zak met geld is volgens Terpstra niet essentieel om energieneutraal bouwen van de grond te krijgen. “Ik vind niet dat deze transitie geld gedreven moet zijn of moet draaien op subsidies. En een eventuele klimaatminister moet ook niet als een soort van Sinterklaas met allerlei cadeautjes gaan strooien. We hebben vooral behoefte aan consistent beleid en duidelijkheid.”

Ballast Nedam maakte vorige week bekend dat het vanaf nu nooit meer een nieuwbouwwoning op aardgas wil aansluiten. Terpstra vindt dat getuigen van moed. “In feite zeggen zij daarmee dat ze vormgever van de transitie zijn. Dat vind ik mooi en gedurfd.”

Cobouw heeft ook een dossier Gasloos Bouwen dat gratis gedownload kan worden.

Reageer op dit artikel