nieuws

Xella waarschuwt voor onveilige wandplaten

bouwbreed 4711

Xella waarschuwt voor onveilige wandplaten

Xella, fabrikant en leverancier van cellenbeton wandplaten, waarschuwt voor onveilige wandplaten die door splijtscheuren in combinatie met extreme weersomstandigheden kunnen loskomen of naar benden vallen.

Het gaat om wandplaten die zijn geproduceerd tot 2008 in een fabriek in Landgraaf. De platen hebben verschillende maten. Van 50 tot 75 centimeter breed en lengtes tussen de 5 en 6,76 meter. De platen (Durox, Hebel en Ytong) zijn twintig centimeter of dikker.

Serienummers ontbreken op de platen en de schade is moeilijk te zien, schrijft Xella Nederland in een ‘belangrijk veiligheidsbericht’ in de Telegraaf. In de advertentie beschrijft de kalkzandsteenspecialist wel drie kenmerken die op splijtscheuren kunnen duiden.

  • “Een of meerdere vervormingen of zwellingen van de wandplaten met of zonder zichtbaar schaduwbeeld op het oppervlak, al dan niet gepaard met scheurvorming in de horizontale voegen.”
  • “Een of meerdere barsten in de verticale en of de langsvoegen van de wandplaten.”
  • “Eén of meerdere scheuren in de kopse zijde van de wandplaten die verticaal of schuin over een gedeelte of over de gehele plaathoogte lopen.”

Tenminste één keer zijn er wandplaten van Xella naar beneden gekomen, blijkt verder uit de advertentie.

Dringend inspecties nodig

Xella roept eigenaren, huurders en gebruikers van gebouwen waar deze platen mogelijk zijn toegepast op hun gebouwen “dringend te inspecteren.”

“Bij vastgestelde schade of een combinatie van verschillende schadebeelden verzoeken wij u onmiddellijk veiligheidsmaatregelen te nemen, zodat geen gevaar voor personen ontstaat bij het neervallen van stukken plaat.”

Omvangrijk onderzoek

Hoeveel van dit soort platen in Nederland in omloop is, is onbekend. Onduidelijk is of het gaat om een productiefout.

Xella schrijft dat het zelf ook al een “omvangrijk onderzoek” heeft uitgevoerd naar mogelijke bronnen van gevaar.

Alle wandplaten met scheuren moeten hersteld worden, volgens de producent. “Dit kan door vervanging van platen of door de platen te zekeren door middel van drukplaten.”

Xella is vooralsnog onbereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel