nieuws

Winstgevend Janssen de Jong vooral bezig met orkaan-ellende

bouwbreed 3354

Winstgevend Janssen de Jong vooral bezig met orkaan-ellende

Janssen de Jong Groep heeft over het eerste halfjaar een omzet behaald van 178 miljoen. Dat is 35 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Brabantse bouwbedrijf zag ook de nettowinst stijgen, met 50 procent tot 6 miljoen. De werkvoorraad nam daarentegen af, met 21 miljoen tot 255 miljoen.

De cijfers stemmen bestuursvoorzitter Hans Smits tevreden. “Maar ze hebben nu niet de hoogste prioriteit”, zegt hij in een telefonische toelichting. “Onze aandacht richt zich momenteel voornamelijk op onze medewerkers op Sint-Maarten en Saba. Hun veiligheid en leefomstandigheden zijn belangrijker.”

De bouwer heeft op de eilanden ruim zestig werknemers. Smits: “We staan in contact met ons kantoor op Sint-Maarten, maar we hebben nog niet alle medewerkers kunnen traceren. De communicatie is nog erg primitief.”

Materieel ingezet om puin te ruimen

Janssen de Jong is door de overheid gevraagd om te assisteren bij onder andere brandstofdistributie. Ook heeft het bedrijf zijn materieel ingezet om puin te ruimen en wegen weer begaanbaar te maken. Concrete bouwopdrachten, in het kader van de wederopbouw, heeft de onderneming nog niet ontvangen. “We hebben aangegeven daar voor standby te staan.”

Behalve op Sint-Maarten en Saba, is Janssen de Jong in de Caribbean vooral actief op Curaçao en Aruba. In het eerste halfjaar presteerden de dochterbedrijven daar goed. “Op Aruba is een project voor de airport aangenomen. De bouw van de luchthaven op Curaçao loopt voorspoedig”, aldus de topman.

Hans Smits Janssen de Jong

Hans Smits, topman Janssen de Jong: “De mogelijkheden en kansen die zich voordoen, worden benut.”

Ook de Nederlandse bedrijven deden het goed. Het cluster projectontwikkeling en bouw verbeterde het rendement op projecten. In totaal werden er ruim 175 woningen verkocht tegen hogere verkoopprijzen dan in 2016. De bedrijfshuisvestingsdochters zagen zowel omzet, resultaat als aantal werknemers fors stijgen.

“De mogelijkheden en kansen die zich voordoen worden benut”, constateert Smits. “In Nederland trekt de woningmarkt goed aan en blijven we volop bezig met het vermarkten van duurzame en energieneutrale woningen, scholen en bedrijfshuisvesting. En ook internationaal – in Afrika, Oost-Europa en de Caribbean – blijft vraag naar de hoogwaardige oplossingen die onze bedrijven op het gebied van bedrijfshuisvesting bieden.”

Nettowinstmarge moet nog verder omhoog

Janssen de Jong streeft naar een nettowinstmarge van 4 à 5 procent. Dat werd in het eerste halfjaar nog niet bereikt. De marge kwam uit op 3,5 procent. “Onze focus blijft dan ook continue gericht op het beiden van slimme oplossingen en het steeds effectiever en efficiënter maken van onze bedrijfsprocessen.”

Smits verwacht over heel 2017 een omzet van 360 miljoen en een nettowinst van 11 miljoen.

Reageer op dit artikel