nieuws

Verwachting ING: groei bouw neemt langzaam af

bouwbreed 3281

Verwachting ING: groei bouw neemt langzaam af
Foto: Kramp Varsseveld

Het gaat goed met de bouw in ons land: voor het vierde jaar op rij stijgt de productie. Toch profiteert niet iedereen hiervan. Vooral bij bouwers die een tijd geleden al langlopende projecten aannamen, zetten prijsverhogingen de winstmarges onder druk. Economen verwachten daardoor in 2018 een afname van de groei.

Dat schrijven economen van ING in een rapport over de sector. In het tweede kwartaal van 2017 groeide de bouwproductie met bijna zes procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toch nemen de volumes, na enkele jaren van zeer grote groei, dit jaar wel minder toe. Al die jaren van groei zorgen er volgens de economen voor dat er steeds meer druk op de productiecapaciteit komt te staan. Het is voor aannemers steeds moeilijker geschikt personeel te vinden en daarnaast lopen de levertijden van bouwmaterialen op, doordat toeleveranciers niet snel genoeg hun productiecapaciteit kunnen opvoeren. De verwachting is dat de groei voor heel 2017 uitkomt op vijf procent en in 2018 op circa drie procent.

Stijging vergunningen nieuwbouw zet door

De groei in 2017 is vooral te danken aan de nieuwbouw en de verbouw van woningen, concludeert de ING. De in 2016 ingezette stijging van vergunningen voor nieuwbouwwoningen zet in 2017 door. Knelpunten als te weinig ontwikkelcapaciteit bij gemeenten en ontwikkelaars worden langzaam overwonnen, stellen de economen. Voor het eerst sinds jaren is er ook weer een stijging te zien in de woningbouwplannen van corporaties. In de eerst helft van 2017 werden er 15 procent meer bouwvergunningen aan corporaties afgegeven dan in dezelfde periode een jaar eerder. Corporaties hebben weer meer financiële ruimte door de lange rente, huurverhogingen en bezuinigingen op uitgaven. ING Economisch Bureau verwacht daardoor een stijging van het aantal gerealiseerde nieuwe woningen in 2017 tot circa 63.000 en in en in 2018 tot 67.000.

Woningbouwers hebben momenteel bijna tien maanden aan werkvoorraad. De orderportefeuilles zijn hiermee op het niveau van de zomer van 2008. Hierbij moet volgens ING wel rekening gehouden worden dat de bouwcapaciteit de afgelopen jaren door faillissementen en bedrijfssaneringen flink daalde. Er zijn hierdoor minder bouwbedrijven, die stuk voor stuk ook nog eens minder capaciteit hebben. De orderboeken vullen zich daardoor sneller.

2 procent groei infra

Door de aangetrokken woningbouw stijgt ook de vraag naar nieuwe toegangswegen en bestrating. Infrabouwbedrijven hebben in augustus 2017 daardoor de orderboeken flink zien toenemen. Naar verwachting groeit de productie van de infrasector in 2017 met twee procent. In 2018 kan de groei volgens ING verder aantrekken doordat dan enkele grote infraprojecten, zoals de AfsluitdijkA13/A16 en de Blankenburgverbinding, van start gaan.

Herstel bouwvergunningen utiliteitsbouw

Naast woningbouw en infra, trekt ook utiliteitsbouw dit jaar aan. In 2017 groeien de investeringen in bedrijfsgebouwen voor het derde jaar op rij. De waarde van het aantal afgegeven vergunningen voor bedrijfsgebouwen neemt ook toe, terwijl dit in 2016 nog stabiel was. Het zijn vooral de bouwvolumes voor logistieke ruimten en bedrijfshallen en scholen die aantrekken. De groei van de orderboeken van utiliteitsbouwer is wel beëindigd, aldus ING.

Reageer op dit artikel