nieuws

‘Strengere regels rolsteigers betuttelend en onbetaalbaar’

bouwbreed Premium 3522

‘Strengere regels rolsteigers betuttelend en onbetaalbaar’

Betuttelend, onhandig, de grootste mogelijk onzin en onbetaalbaar. De reacties uit het veld op de strengere regels die vanaf 1 januari 2018 voor rolsteigers gaan gelden, liegen er niet om. “Welke … heeft dat nu weer verzonnen vanachter zijn bureau.”

Vanaf 1 januari 2018 gelden er strengere regels voor rolsteigers. Schilders, onderhoudsaannemers en alle andere gebruikers mogen vanaf dan nooit meer onbeschermd op hoogte staan, ook niet tijdens het opbouwen en afbreken van de rolsteiger.

Op de Facebookpagina van Cobouw maakt de berichtgeving van vorige week nogal iets los. Ruim 150 vakmannen reageren vol afkeer.

“We moeten eens ophouden met die enorme betutteling in Nederland. We zijn geen kleine kinderen. Bovendien is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid”, reageert Ferenc van den Berg van Aannemingsbedrijf FF van den Berg. Hij vervolgt. “Als we alle regels moeten volgen, wordt het werk onbetaalbaar.”

Onmogelijke regels

Cobouwlezer Cyril Cabral is het met hem eens. “Het werkt wordt er niet makkelijker opgemaakt. Iedereen is voorstander van veilig werken. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand op tegen zou zijn. Punt is alleen dat in sommige gevallen het werk vrijwel onmogelijk wordt door dit soort regels.”

De gepensioneerde Jan Kroon gelooft ook niet zo in de oplossingen van professionals. “Mijn leven lang werkte ik op steigers. Zowel op vaste als op rolsteiger. Nooit ging het mis, behalve die twee keer dat ik op een, door een professional, opgebouwde vaste steiger moest werken. Dat geeft te denken.”

Inspecteur Baneman waarschuwt zelfstandig ondernemer Tom Cahill: "De afstand tussen werkvloer op de steiger en de gevel is plaatselijk meer dan 15 centimeter. Die gedeelten moeten worden beveiligd." Foto: Peter van Mulken

Pauly de Keijzer denkt er toch iets genuanceerder over. Zes maanden keek ze tegen “wankele” rolsteigers aan en “mannen zonder valbeveiliging.” “Ze lachten me volledig uit. Er is niets gebeurd, maar dat was meer geluk dan wijsheid.”

Gelukkig zonder valbescherming

Valbescherming is ook niet altijd alles, weet Krijn Oostrom, eigenaar van het gelijknamige bouwbedrijf. “Ik ben blij dat ik een jaar geleden niet vast zat aan de steiger. Die werd namelijk omvergereden. Had ik eraan vastgezeten, had ik dit nu niet na kunnen vertellen.”

Bas van Rongen ziet strengere valregels tijdens het opbouwen en afbreken van rolsteigers ook niet zitten. “Wat een gelul. Bijna nooit valt er iemand van een steiger af. Ze vallen vaker om. Dat is het prettig als je niet vastzit aan een lijntje.”

Bert Dost ziet vooral praktische nadelen. “Dan moet je nog meer op onderdelen op de aanhanger laden. Je blijft aan de gang.” Schilder John Zag vult aan. “Nog even en we mogen geen kwasten meer gebruiken.”

OnderhoudNL liet eerder al weten niet zo blij te zijn met de nieuwe regels. Fulco de Vente vindt het belachelijk dat de Inspectie SZW voor de sector bepaalt welke spullen die moet aanschaffen. “Onzin”, verdedigden voorstanders van de maatregel.

Arno Scheltinga is het met hen eens. “De heer De Vente reageert niet als een kerel en brengt zijn branche ernstige schade toe.”

Wilt u weten wat er per 1 januari 2018 precies verandert? Lees dan onderstaand verhaal: 
Strengere regels ‘gevaarlijke’ rolsteigers

Reageer op dit artikel