nieuws

Schilders krijgen volgend jaar 2 procent meer loon

bouwbreed 3139

Schilders krijgen volgend jaar 2 procent meer loon
schilders cao

Werknemers in de schilders- en afbouwsector krijgen volgend jaar een loonsverhoging van 2 procent. Dat zijn werkgeversorganisatie OnderhoudNL en vakbond LBV overeengekomen.

De loonsverhoging zal in twee etappes worden doorgevoerd: 0,5 procent in week 13 en nog eens 1,5 procent in week 41.

OnderhoudNL en LBV spraken vorig jaar al af dat de hoogte van een eventuele salarisverhoging voor 2018 pas in 2017 zou worden vastgesteld. “De gedachte daar achter was dat op basis van de toen nog broze economie en de beperkte werkvoorraad bij de bedrijven, sociale partners het niet verantwoord vonden zich toen al te verbinden aan een loonstijging in 2018”, aldus de werkgeversorganisatie.

De loonsverhoging geldt overigens alleen voor werknemers van schilders- en afbouwbedrijven die aangesloten zijn bij OnderhoudNL. Dit komt doordat de cao die zij vorig jaar met LBV afsloot nog altijd niet algemeen verbindend is verklaard.

Bezwaren tegen algemeen verbindend verklaring

CNV Vakmensen en FNV Bouwen en Wonen waren niet betrokken bij de totstandkoming van die cao en hebben bezwaren ingediend tegen de algemeen verbindend verklaring. Wanneer het ministerie een oordeel daarover velt, is niet bekend.

Bestuurder Peter Roos van de FNV-bond noemt de loonsverhoging van 2 procent “ongelooflijke laag”. Omdat het grootste deel van de verhoging pas in oktober wordt doorgevoerd, bedraagt de effectieve stijging slechts 0,75 procent.

“In een tijd dat er een gevecht is om het schaarse personeel, vind ik dat niet erg veel. Het is ook niet goed voor het imago van de sector.”

Reageer op dit artikel