nieuws

Nederlanders gooien hoge ogen bij Franse innovatieprijzen

bouwbreed 1535

Nederlanders gooien hoge ogen bij Franse innovatieprijzen

Drie Nederlandse producten hebben een innovatie-award in de wacht gesleept bij de innovatiecompetitie verbonden aan de Franse bouwbeurs Batimat. Ubbink, Onlevel en Concremote gingen met een prijs naar huis.

Het regende prijzen in theater Trianon in Parijs maandagavond. De innovatieprijzen vormen de opmaat naar drie vakbeurzen Mondial du batiment die in november plaatsvinden in de Franse hoofdstad.  In totaal werden er 27 uitgereikt over negen categorieën.

Een opvallende winnaar  was Sunpartner, dat energieopwekkende glaspanelen maakt. Die kunnen worden toegepast als raam, maar ook als gevelbekleding. Daarbij bestaat de mogelijkheid ze te bedrukken met allerlei prints, terwijl ze toch stroom blijven opwekken. Onbedrukt is de opbrengst van de panelen, waarin dunnefilm zonnecellen zijn ondergebracht, zo’n 120 watt per vierkante meter. Bedrukt is de opbrengst wat lager, maar de engineering-afdeling van de Franse firma  denkt graag mee bij het zoeken naar de optimale verhouding tussen ontwerp en stroomopbrengst.

Ook de drone van de firma DroneVolt trok aandacht op de die vooruitloopt op de bouwbeurs Batimat die in november plaatsvindt. Hij is uitgerust met een sproei-installatie en kan schoonmaakmiddelen vernevelen op daken of moeilijk bereikbare plaatsen. Daarvoor wordt een slang aangekoppeld verbonden met een pomp op de grond. Tot dertig meter hoogte kunnen oppervlakten besproeid worden met de biologisch afbreekbare spray die vuil en mosgroei laat indrogen en verschrompelen, waarna alles bij de volgende regenbui vanzelf wegspoelt. Vooralsnog richt DroneVolt zich  vooral op reinigingstoepassingen, Maar Rosario de Santis van het Franse bedrijf ziet in de nabije toekomst ook coatings of verven aangebracht worden met zijn nieuwe drones. Om veilig te kunnen werken moeten kopers wel eerst een cursus volgen bij het bedrijf. Ook is er een licentie nodig van de luchtvaartautoriteiten, waarvoor een examen moet worden afgelegd.

Productie weer teruggehaald uit China

“Niet alle innovaties zijn echt innovaties”, vertelt Marcus Lenge van Onlevel.  “Vaak gaat het meer om het perfectioneren van bestaande technologie dan dat er echt een doorbraak wordt geforceerd. Dat geldt ook voor onze glasklem Kronos. Zo eerlijk moeten we zijn al , al zit er wel bijna tien jaar engineering in.” Op de Batimat beurs in november lanceert het bedrijf dat in het jaar 2000 in Heerenveen werd opgericht een instelbare glasklem die geschikt is voor de montage van glaspanelen van verschillende diktes voor ballustrades.

Dat scheelt volgens Lenge een busje vol  stelrubbers, pasringetjes en andere onderdelen die de monteurs steevast moeten meezeulen. Want voor ongeveer elke glasdikte is tot nu toe een aparte klem nodig om het glas veilig te monteren. Grappige bijkomstigheid vindt Lenge dat producten als dezen de eersten waren waarvan de productie 25 jaar terug naar China verhuisde, omdat het daar goedkoper kon. Maar door het handmatig slijpen na het staalgieten hoefde er maar iets mis te gaan of een klem ging open staan.  “Dat is met onze stanstechniek verleden tijd. Het nikkel-sulfide ijzer roest bovendien niet.  Twee afdekkappen maskeren de boutgaten en maken het tot een strakke klem. De nieuwe productielijn gaat binnenkort van start in Emmerich.”

Online sterkte-ontwikkeling van beton in de gaten houden

Een bekende verschijning op de Nederlandse markt is het systeem Concremote. Maar het is nieuw op de Franse markt en trok de aandacht van de jury in de categorie digitalisering, BIM en nieuwe technologie. De firma BAS uit Venlo ontwikkelde het jaren terug al. Bij menig Nederlands project is de sterkteontwikkeling van het vers gestorte beton in de gaten gehouden door de draadloze sensoren die hun informatie doorsturen naar de database in Venlo.

Met de overname door de Oostenrijkse bekistingsfabrikant Doka wordt de technologie gestaag wereldwijd uitgerold.  Volgens Technisch Directeur Jens Stadelbauer  van Doka Frankrijk vormt de Concremote-technologie een logische aanvulling op de producten en kennis. “Als je beter weet hoe de sterkte van het beton zich na het storten ontwikkelt kun je daar je bouwproces op aanpassen. Vaak blijkt de bekistingscyclus te kunnen ingekort. Als er bijvoorbeeld een dag af kan van een stortcyclus van een week, is dat een enorme versnelling van het bouwproces. Stadelbauer verwacht dat de Innovatieprijs van de Batimat zal helpen bij de uitrol van de technologie op de Franse markt, waar online monitoren van de sterkte van beton echt nog een noviteit is.

Handige gevel doorvoer

Een derde Nederlandse partij die in Parijs in de prijzen viel, Ubbink, lanceerde een slimme geveldoorvoer voor het rookkanaal van CV ketels bij renovaties. In de meeste gevallen hoeft er buiten aan de gevel geen steiger opgebouwd te worden.  Ook is er binnen geen stucadoor nodig voor het broodnodige herstel van de beschadigingen die zo vaak ontstaan door het hak- en breekwerk. De innovatie is vooral handig voor landen waar oude ketels met een gevelafvoer momenteel vervangen worden door condensatieketels. Op de Franse en Engelse markt verwacht Francois Guedan van Ubbink er dus goed mee te kunnen scoren, maar op de Nederlandse markt zal de Rolux Renofit volgens hem niet veel worden toegepast.

De Batimat beurs vindt van 6 tot 10 november plaats in Parijs. Tegelijkertijd vindt de installateursbeurs Interclima + Elec plaats en  sanitair-beurs Ídeobain.

Reageer op dit artikel