nieuws

Live betonprint spektakel in Haarlem

bouwbreed 2624

Live betonprint spektakel in Haarlem

Cybe gaat met Dura Vermeer en Inbo architecten aanstaande donderdag live een betonnen bank printen. Een paar uur nadat de burgemeester de robot in werking heeft gesteld wordt de bank al in gebruik genomen.

De bank is een cadeau van Dura Vermeer aan de gemeente om de afronding van de renovatie van de Buitenrustbruggen in de N205  te markeren. Het kunstwerk komt naast de twee stalen bruggen aan het Spaarne te staan.

Behalve een bank bestaat het kunstwerk uit een forse plantenbak en een fietsenrek. Alleen de bank wordt geprint. De  bank wordt als een soort dikke getordeerde kolom  geprint tot 2,70 meter hoogte. Rond 10 uur s’ochtends geeft de burgemeester het startsein. Een paar uur later is het beton al zover uitgehard dat hij gekanteld  kan worden en in gebruik genomen.

Het welslagen van de exercitie valt en staat met het weer, realiseert Berry Hendriks van betonprintbedrijf Cybe zich. Tot nu toe zijn de vooruitzichten goed. Mocht het hard gaan waaien of regenen dan kan er altijd een tent worden opgezet. “Maar de lol is natuurlijk dat het printen zichtbaar voor iedereen, in de open lucht plaatsvindt. Dus als het even kan doen we het zonder tent.” Mocht het om welke reden ook helemaal misgaan, dan is er nog wel een bank beschikbaar die Cybe inmiddels al heeft geprint. De opdracht van Dura Vermeer omvat namelijk meerdere kunstwerken.

Er staan dit najaar nog meer bijzondere  projecten met betonprinten op stapel. BAM en de TU Eindhoven leggen binnenkort een geprinte betonnen brug  over  een watertje bij Gemert. Studio Rap gaat een luifel produceren voor de Rotterdamse watertaxi met een flinke uitkraging. Die wordt mogelijk dankzij voorspanstaven die in meegeprinte kanalen worden geplaatst. De spanmoeren worden niet verdoezeld maar juist benadrukt door een opvallende vormgeving. Die komen uit een metaalprinter.

Cybe zelf is onderwijl druk bezig met de engineering van de Vergaderfabriek in Teuge. De bouwaanvraag daarvoor ging onlangs de deur uit. Eerder realiseerde de startup uit Oss in Dubai een laboratoriumgebouw. De officiële opening ervan moet nog plaatsvinden, maar het staat voorlopig te boek als het grootste op locatie geprinte gebouw ter wereld. In China zijn al wel grotere complexen gerealiseerd, maar dan werkte de printer in een fabriek en werden de afzonderlijke geprinte delen, net als in de reguliere prefab-betonindustrie, op een vrachtwagen naar de bouwlocatie vervoerd en daar samengesteld tot een gebouw.

 

Reageer op dit artikel