nieuws

TNO: ‘Kankerverwekkend stof in bouw volledig uit te bannen’

bouwbreed 2859

TNO: ‘Kankerverwekkend stof in bouw volledig uit te bannen’
Foto: Kees van de Veen

De blootstelling aan kankerverwekkende stoffen als kwarts, lasrook en hardhoutstof in de bouw is vrijwel volledig uit te bannen als de beschikbare technische oplossingen worden gebruikt. Dat zegt TNO.

Het onderzoeksinstituut roept werkgevers, werknemers, fabrikanten en toezichthouders op om de handen ineen te slaan om zo “onnodige gezondheidsrisico’s” – die zich onder andere in de bouwsector voordoen – samen weg te nemen.

“De technologie en kennis over gedrag is er”, zegt onderzoeker Wouter Fransman van TNO. “Alleen worden die nog te weinig gebruikt.”

Met de publicatie vandaag van een whitepaper over stofvrij werken, wil TNO de discussie over werkgerelateerde kanker aanwakkeren. Jaarlijks overlijden ongeveer tweeduizend mensen als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens het werk. Daarmee ligt het aantal ‘stofdoden’ hoger dan het aantal werknemers dat jaarlijks door een val van hoogte om het leven komt. “En toch is daar veel meer aandacht voor”, stelt Fransman vast. “Eigenlijk best gek.”

Forse reductie van blootstelling te realiseren

Fransman is ervan overtuigd dat door een combinatie van technologische oplossingen, effectieve handhaving van de regels en gedragsverandering bij werkgevers en werknemers “een forse reductie van de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen is te realiseren”.

Maar het is een complex probleem, geeft hij toe. “Een werkgever kan een goed afzuigsysteem beschikbaar stellen aan zijn werknemers, maar als zij dat niet gebruiken of niet goed gebruiken, dan heb je er natuurlijk niets aan. En het helpt natuurlijk ook als de Inspectie SZW de regels die op dit vlak gelden, goed naleeft. Wij vinden in ieder geval dat niet langer geaccepteerd kan worden dat er onbeschermd wordt gewerkt. En dat hoeft ook niet meer. Zoals gezegd, de stand van de techniek is zover. De innovatieve technische oplossingen zijn er.”

Als voorbeeld noemt Fransman de Extractor, een lastoorts met ingebouwde bronafzuiging die het inademen van schadelijke lasrook met meer dan 95 procent terugdringt. TNO ontwikkelde die samen met enkele producenten van gereedschappen.

Kosten geen argument, vindt TNO

Dat dergelijke nieuwe technieken geld kosten, ontkent Fransman niet. Hij vindt ‘de kosten’ echter geen goed argument om ze niet aan te schaffen. “Je wilt als werkgevers toch gewoon voor gezonde arbeidsomstandigheden zorgen?”

Afzuiginstallaties en andere hulpmiddelen leveren bovendien ook besparingen op. Aan schoonmaakkosten bijvoorbeeld. TNO blijft daarom ook werken aan nieuwe oplossingen om stofvrijwerken mogelijk te maken. Daarnaast onderzoekt het instituut hoe een gedragsverandering op de werkvloer kan worden bewerkstelligd.

Soms is de oplossing heel simpel

“Werknemers zeggen snel: mij overkomt het niet, ik word niet ziek. Wij willen weten waar het nou precies misgaat. En hoe we dat vervolgens samen kunnen oplossen. Soms is de oplossing overigens heel simpel. Neem bijvoorbeeld de autogordel. Die is men ook pas massaal gaan gebruiken toen het piepje voor het niet dragen van de gordel werd geïntroduceerd.”

Reageer op dit artikel