nieuws

‘Europese bouwfabrikanten verliezen terrein in Azië’

bouwbreed 2248

‘Europese bouwfabrikanten verliezen terrein in Azië’

Keurmerkgeweld in Azië. Europese leveranciers van bouwmaterialen verliezen terrein in China, Singapore, Dubai en andere landen aan Amerikaanse producenten. Daarvoor waarschuwt Joric Witlox president van de Europese koepelorganisatie brandveilig bouwen (EAPFP). “Tijd voor actie van de Europese Unie.”

Met de komst van Europese geharmoniseerde normen (EN) voor bouwmaterialen is het voor producenten makkelijker geworden om hun producten binnen de Europese Unie te verhandelen. Buiten de grenzen van de EU dreigt het volgens Joric Witlox echter compleet de verkeerde kant op te gaan.

Joric Witlox

Volgens de brandveiligheidsadviseur worden Nederlandse, maar ook Europese bouwleveranciers, verdrongen door Amerikaanse producenten die met eigen keurmerken terrein veroveren in China, India, Singapore en Dubai.

“In dat soort landen werd heel lang eigenlijk gebruik gemaakt van Britse normen. Mede door de ontwikkeling naar Europese normen is er een soort vacuüm ontstaan en verloor de Britse standaard aan waarde in Azië. Als private haviken duiken Amerikaanse, uitsluitend private normenmakers in die ruimte. Begrijpelijk vanuit hun oogpunt, maar voor Europese leveranciers wordt het daardoor steeds lastiger om producten in deze landen te leveren.”

Zware investeringen

Hoe groot het probleem is, kan Witlox niet zeggen. “Maar er zijn wel honderden Amerikaanse standaarden die afwijken van de Europese. Een veel gebruikte Amerikaanse standaard in Azië is de ASTM. Als wij daaraan willen voldoen, betekent het dat we al onze producten opnieuw moeten laten testen. Per bedrijf heb je het dan zo over duizenden euro’s. Dat zijn zware investeringen. Zeker als je weet dat de meeste bedrijven net duizenden euro’s hebben geïnvesteerd in de Europese normen.”

De voorzitter van Brandveilig Bouwen Nederland is tevens president van de Europese koepel voor brandveilig bouwen (EAPFP). Die associatie komt op voor de belangen van producenten zoals Rockwool, Promat en Kingspan, toch geen kleine jongens.

“Toch wordt dit probleem niet opgepikt door de EU. Bij de CEN (Europees normalisatie instituut) verwijzen ze ons terug naar de NEN en visa versa.”

Europese normen in China

In CEN-verband vindt volgende week een vergadering plaats over dit onderwerp. Witlox hoopt de handen op elkaar te krijgen voor het promoten van de Europese standaarden voor bouwproducten in China. “Ik vind dat er een Europees aanvalsplan moet komen.”

Met de Amerikaanse industrie om tafel gaan, heeft volgens hem geen zin. “Die hebben helemaal geen belang bij overleg.”

Peter Fraanje, directeur van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw herkent zich niet in de geschetste problematiek. “Van mijn achterban heb ik hierover geen meldingen gehad. Bovendien kiezen veel Aziatische partijen nog altijd wel voor de Europese standaard, omdat ze aan de veilige kant willen zitten.”

Marc Mergeay van de NEN denkt dat de oproep van Witlox weinig uit zal halen. “Europa is er niet van om Europese normen te verdedigen of te propageren.” Volgens hem veroveren Amerikaanse producten vooral terrein in Azië, omdat ze goedkoper kunnen leveren.

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel