nieuws

In Dokkum bouwen robots tegenwoordig complete gevels

bouwbreed 4286

In Dokkum bouwen robots tegenwoordig complete gevels

Met een compleet gerobotiseerde productielijn bouwt  Dijkstra Draisma vanaf vandaag gevelelementen. Per jaar kan de fabriek zo’n 3000 elementen produceren.

De robotlijn maakt eerst houtskeletbouw- elementen met kunststof kozijnen en werkt die in een volgende stap af met steenstrips. Die worden op het HSB-element geplakt door drie robots die op een brug zijn geplaatst boven het element. De steenstrips hoeven verder niet te worden afgevoegd.

Er zijn maximaal twee mensen nodig om de machine te bedienen en aan de praat te houden. Gezamenlijk bouwen mens en robots zo’n 8 gevelelementen op een dag.  Afhankelijk van het type woning is dat voldoende voor twee tot twee-en-halve woning.  De capaciteit kan volgens Dirk Jan de Rouwe van Dijkstra Draisma vrij gemakkelijk worden opgevoerd tot zo’n 3000 elementen per jaar.

Cellulose isolatie uit afvalwater

Voorlopig worden de elementen voorzien van EPS-isolatie  maar de bedoeling is volgens De Rouwe om snel over te stappen op cellulose. “Dat is natuurlijk veel duurzamer. Niet ver van onze fabriek in Dokkum staat nota bene een afvalwaterzuiveringsinstallatie die cellulose terugwint afkomstig van het WC-papier in rioolwater. Als we dat kunnen toepassen zijn we bijna 100% circulair.”

Op dit moment heeft Dijkstra Draisma gevels voor zo’n 300 woningen in opdracht. Het leeuwendeel daarvan betreft nieuwbouwwoningen, bij vijftig woningen  gaat het om nul-op-de-meter renovaties.  De fabriek is ook bruikbaar voor gevels voor gestapelde bouw en utiliteitsbouw volgens de droogstapelconcepten die de Friese aannemer zelf ontwikkelden.

De gevelfabriek is vrijdag geopend door de Friese commissaris van de Koning Brok, aan het eind van een groot evenement waarop de Friese aannemer zijn toekomstvisie benadrukte. Daarin is een grote rol weggelegd voor robotisering, digitalisering, industrieel bouwen, comfort, circulariteit en ketensamenwerking.

Reageer op dit artikel