nieuws

Bouwers naarstig op zoek naar BIM-specialisten

bouwbreed Premium 8232

Bouwers naarstig op zoek naar BIM-specialisten

Achter de clouds van de crisis verrijst een veelbelovende, nieuwe wereld voor bouwers en installateurs. Een virtuele wereld van modelleren en bouwen. Er is echter één probleem; er zijn amper bimmers. De aanwas stagneert, terwijl het aantal vacatures met de dag lijkt te groeien.

“Bimmers zijn niet aan te slepen. Vooral bimmers die installaties kunnen tekenen en modelleren zijn zeldzaam. Elk bouwbedrijf zoekt er vandaag de dag wel een, of heeft het gevoel dat ze er iets mee moeten. Sommige studenten worden in het derde jaar al weggekaapt’’, zeggen Delano Kenepa van het BIMregister en Arjan Walinga, beleidsmedewerker BIM bij Bouwend Nederland.

Hun kritiek is niet uit de lucht gegrepen. Tik de woordjes BIM en bouw en vacatures maar eens in op Google. Een entertje later stuit je op tal van bedrijven met openstaande BIM-banen.

LinkedIN heeft ze verzameld en telt er 528. Wervingsbureau Indeed komt op 106. En ook op de site van de Nationale Vacaturebank kun je uren verdwalen in BIM-vacatures.

Voor het millennium bestond er geen misverstand over. Als je het over Bimmen had, wist ‘iedereen’ dat je het over dat laaggelegen dorpje had in het uiterste noordwesten van de Duitse gemeente Kleef. Nu is bimmen veel meer dan dat en heet het tegenwoordig de nieuwe wereld van bouwers en ontwerpers. 2D-loos. Zonder papier. Met computers. Misschien wel zonder fouten en faalkosten. 3D, 4D, iedereen wil mee. Het is veel groter dan dat Duitse dorpje, en groeit veel sneller. Precies dat is het probleem.

Wildgroei aan functies in BIM

Ze zijn er in alle soorten en maten. Van mbo- tot hbo-niveau. Opdrachtgevers zoeken ze én opdrachtnemers. Van installateur tot bouwer tot provincie. Van Breijer tot Hurks. En allemaal hangen ze er hun eigen naampje aan. De één zoekt een BIM-modelleur, de ander een BIM-tekenaar, nummer drie een BIM-specialist, BIM-engineer of BIM-applicatiebeheerder. Of BIM-regisseur. Of BIM-coördinator.

“Typisch bouw”, reageert Edwin van Baal, directeur bij Slokker Bouwgroep. Zijn bedrijf bimt er al drie jaar op los. Faalkosten gaan omlaag en ook zijn rol werd anders. Hij hekelt die durebanennaampjes. “Ik zie een enorme wildgroei, inherent aan de overspannen arbeidsmarkt. Ze hebben misschien een grote aantrekkingskracht, vaak matchen ze niet met de inhoud.”

Hij wil maar aangeven. Bimmen laat zich niet vangen in een paar functieomschrijvingen. Het is een visie, een beweging, een motivatie om beter te bouwen. “Bij ons ziet iedereen zijn werkzaamheden veranderen. Binnenkort beginnen al onze uitvoerders met een opleiding (Solibri)”, voegt van Baal eraan toe.

Kritiek op hogescholen die te weinig aan BIM doen

‘‘Er is een groot tekort aan mensen die daar raad mee weten’’, signaleren Kenepa en Walinga.

Zij wijten het tekort deels aan het hoger onderwijs. Ondanks de vijf jaar geleden afgetikte afspraken met de veertien hogescholen over BIM, blijft een aantal scholen achter”, zegt Kenepa. “Sommige zijn er dit jaar pas mee begonnen”, vult Walinga aan.

De twee willen niet uitsluitend klagen. Ze willen vooral ook stilstaan bij het belang van BIM. “De Markthal was nooit zo mooi geworden zonder BIM. En de Fundatie in Zwolle ook niet. En wat dacht je van het Scheepvaartmuseum? En om het probleem te lijf te gaan, organiseren we studentenbattles en op 10 oktober de allereerste BIM-onderwijsdag.”

Andere onderwijsopzet voor BIM vraagt tijd

Bimmen hogescholen onvoldoende? Bas van der Veen reageert verbaasd. Hij is directeur aan de Hogeschool van Utrecht én voorzitter van de hoger onderwijsgroep van alle bouwopleidingen (HOG Bouw en Ruimte). Als er iemand is die BIM in de curricula van de veertien (bouw)hogescholen kan krijgen, is hij dat. Toch? “Nee, dat is een misverstand. Wij dicteren niets. De hogescholen gaan zelf over hun onderwijsprogramma’s en stemmen die goed af met marktpartijen in hun regio.”

Van der Veen vindt helemaal niet dat het hoger bouwonderwijs BIM links laat liggen. “Kijk naar Rotterdam, Zwolle, naar ons in Utrecht, en dan doe ik nog heel veel scholen tekort. Allemaal hebben ze oog voor BIM. En wat is BIM? Wanneer doe je er veel aan, wanneer weinig, zeg het maar. Of er een gebrek aan bimmers is? Als bimmen al een werkwoord is, moeten we dat eerst definiëren, maar voor je het weet ben je dan drie jaargangen van Cobouw verder.”

De HOG-voorzitter benadrukt dat hogescholen nauwelijks drie jaar geleden afspraken maakten (op basis van de commissie Van Pernis, in samenspraak met Bouwend Nederland) over een nieuwe bouwonderwijsaanpak. “Kortweg komt die erop neer dat opleidingen in de basis breder zijn geworden.” Nu de boel weer omgooien, omwille van meer BIM, is volgens Van der Veen nergens goed voor. “We zitten midden in die transitie. De eerste studenten binnen dat nieuwe kader zijn nog niet eens afgestudeerd.”

BIM is niet meer weg te denken in de technologie van het bouwen

Begrijp hem zeker niet verkeerd. Ook Van der Veen gelooft in BIM. Als tool niet meer weg te denken in de technologie van het bouwen, werken, voorbereiden en samenwerken in de keten. “Wij leren studenten daar in de basis mee om te gaan. Maar of het nu gaat om circulair bouwen, betonconstructies of BIM. Alles in een vierjarige bachelor uitdiepen, is ondenkbaar. De sector zelf zal moeten investeren in bij- en nascholing van werkenden gedurende hun loopbaan.”

Bouwdirecteur Van Baal is het daarmee eens. “Maar analytisch vermogen en integraal denken, mis ik nog weleens bij afgestudeerde studenten.”

BIM is volgens Van Baal een visie. “Wezenlijk anders bouwen en ontwerpen dan men in de bouw gewend is. Een meer integrale benadering van het hele proces.”

Construction University: een van de belangrijkste thema’s is: BIM

Wie tot voor kort dacht dat het niet meer was dan een Duits dorpje of een hype voor computernerds, komt bedrogen uit. “Bimmen is het toekomstige bouwen”, weet ook recruiter Willem Molengraaf. “En aan bimmers is zeker een tekort. Zelfs op managementniveau zijn ze nu populair en dus schaars. Laatst bemiddelden wij een interim BIM-manager voor een bouwer. Puur omdat er niemand anders was die deze functie aankon.”

Het probleem is volgens Willem Molengraaf zelfs zo evident dat hij een nieuw label is begonnen: Building Heroes. Binnenkort lanceert het een construction university. “Daarmee spelen we in op de vraag van de toekomst. De beste jongens en meisjes van technische universiteiten en hogeschoolopleidingen spijkeren we bij. Onder meer op het gebied van het Bouw Informatie Model, één van onze belangrijkste thema’s.” Een klas van ongeveer dertig afstudeerders moet begin 2018 van start gaan.”

Andere verhalen uit Cobouw over BIM: 

BIM cruciaal bij sturen van grote projecten.

‘BIM is geen cd’tje dat je even aanschaft, maar een proces’ 

‘De bloempot’ krijgt dankzij BIM zijn kenmerkende vorm’

Interview: ‘De uitdaging is het BIM-gebruik in de bouwsector te stroomlijnen’.

Reageer op dit artikel