nieuws

Bemiddeling in slepend pensioenconflict zzp-schilders

bouwbreed Premium 1495

Bemiddeling in slepend pensioenconflict zzp-schilders

Zelfstandigen Bouw (ZBo) is bereid te praten met een bemiddelaar in het slepende conflict over verplichte pensioenafdrachten door schilders die niet in dienst zijn van een bedrijf. De belangenbehartiger zegt daarmee tegemoet te komen aan een verzoek van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma.

De zzp-schilders zijn het er niet mee eens dat ze gedwongen worden mee te doen aan een pensioenfonds en daar premie voor moeten afdragen. Begin juni kondigde de bond al aan naar de rechter te stappen. De voorbereidingen voor de rechtszaak tegen schilderspensioenfonds BPF en de Staat gaan ondanks de bemiddeling gewoon door.

ZBo benadrukt vast te houden aan de eis dat zzp-schilders zelf kunnen bepalen of, hoe en waar zij pensioen opbouwen. “We willen de zaak tegen 1 december aanhangig maken. Dat geeft ons twee maanden de tijd voor een bemiddelingstraject”, zegt voorzitter Charles Verhoef. “Wij hopen via bemiddeling sneller resultaat te boeken. En resultaat wil zeggen dat geen enkele zzp-schilder tegen zijn zin hoeft deel te nemen aan het pensioenfonds. Het is nu aan het BPF aan te geven wel of niet bereid te zijn een oplossing na te streven.”

Zelfstandige schilders zijn de enige zzp’ers die verplicht zijn aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds. Volgens de advocaten van Zelfstandigen Bouw is die verplichting in strijd met de Mededingingswet.

Reageer op dit artikel