nieuws

Strenge inschrijvingsdiscipline betaalt zich uit bij BAM

bouwbreed Premium 3537

Strenge inschrijvingsdiscipline betaalt zich uit bij BAM

Bouwbedrijf BAM heeft in de eerste zes maanden van 2017 meer winst geboekt dan een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 40 miljoen euro tegen 32,9 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde van groei op de Nederlandse woning- en vastgoedmarkt. De Britse markt loopt moeizamer. Het lage Britse pond drukte de winst ook enigszins.

De bouwer had met 3,1 miljard euro wel een 8 procent lagere omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. De winstgevendheid verbeterde echter, mede door de effecten van een reorganisatie vorig jaar. De winstgevendheid moet verder omhoog. Het resultaat werd afgelopen half jaar gedempt door tegenvallende  infra-activiteiten in Nederland en Belgie en een onderdekking op de overheadkosten bij de Duitse bouwactiviteiten. De Engelse markt deed het nog goed, hoewel er signalen zijn dat de bouwmarkt daar gaat luwen als gevolg van de Brexit..

De orderportefeuille van de bouwer bleef min of meer op peil met een waarde van 10,4 miljard euro. Zonder de valuta-effecten van het lagere pond was de orderportefeuille 300 miljoen euro groter geweest. BAM hanteert sinds een tijd een strenge inschrijvingsdiscipline en schrijft niet langer lukraak in op allerlei werken die voorbij komen.  Door daar consequent aan vast te houden  moet de orderportefeuille gestaag verder groeien.

CEO Rob van Wingerden geeft in een toelichting aan te blijven investeren in marktkansen en innovatie. Een mooi voorbeeld zijn wat hem betreft de zogeheten gravity based foundations die afgelopen weken zijn geplaatst voor de kust van Noord Engeland. Dat zijn afzinkbare funderingen die het mogelijk maken offshore windmolenparken neer te zetten op grotere waterdiepten. BAM verwacht de gepatenteerde techniek  op veel meer plaatsen in de wereld te kunnen toepassen.

De prestaties zijn in lijn met de verwachtingen. BAM gaat voor de rest van het jaar uit van een iets lagere omzet dan vorig jaar, maar een hogere winst over heel 2017.

BAM vaart zogeten gravity based funderingen uit bij de kust van Blyth

Reageer op dit artikel