nieuws

“Steeds minder gezellig in de bouwkeet”

bouwbreed Premium 6967

“Steeds minder gezellig in de bouwkeet”

“Het gevoel van saamhorigheid in de bouw neemt al jaren af, en de gezelligheid in de keet, die zich niet laat vatten in een cao-afspraak, loopt volgens heel veel bouwvakkers hard achteruit.” Dat zegt FNV-bestuurder Hans Crombeen in reactie op het Bedrijfstakverslag van Volandis, waaruit blijkt dat meer en meer bouwers het vak als zwaar ervaren.

Vooral oudjes in de bouw hebben last van fysieke klachten. Stress komt veel voor in de bouw én lawaaidoofheid. Dat staat allemaal in het allereerste Bedrijfstakverslag van Volandis, opgetuigd door de sociale partners in de bouw. Voor FNV-bestuurder Crombeen brengt het rapport weinig nieuws.

“We zien dit al heel lang. Mij zegt het dat we daarom goed bezig zijn met de lobby om mensen met zware beroepen eerder te kunnen laten stoppen met werken. Daar werken nog altijd driftig aan.”

‘Formatie is black box’

Of het die kant daadwerkelijk opgaat, is sterk afhankelijk van het nieuwe kabinet, benadrukt Crombeen. “Ik heb geen flauw idee hoe dat zit in de kabinetsformatie. Maar toen ik voor de tent zat op vakantie, las ik in de krant dat ook werkgevers in de bouw- en metaalsector willen dat de regering iets doet aan het probleem van zware beroepen. Daar ben ik zeer verheugd om, maar verder is de kabinetsformatie voor mij een black box. Ik heb ook nog niets zien uitlekken. Dat kan twee dingen betekenen. Of het is geheim, of er wordt niet over gesproken.”

Hans Crombeen

Uit het bedrijfstakverslag valt op te maken dat het aantal bouwakkers dat de bouw als zwaar beroep ervaart, groter is dan tien jaar geleden. Volandis vindt dat opvallend, omdat er juist veel hulpmiddelen bijkwamen die vakken zoals stratenmaker juist lichter maken.

‘Mentale druk neemt toe’

Crombeen twijfelt er niet aan dat de werkzaamheden in de bouw lichter zijn geworden. “Maar de werkdruk is wel een steeds groter issue geworden. De mentale druk neemt toe en er wordt meer van mensen gevraagd.”

Of klagen bouwers meer dan tien jaar geleden? “Haha. Nee”, reageert hij. “Maar bouwers hebben wel meer reden tot klagen. Vroeger waren ze met meer. Het werk is versplinterd geraakt. Met als gevolg dat het vaste personeel de saaiere klussen moet uitvoeren. Voor de specialistische werken, laten werkgevers specialisten invliegen. En als ingeschakelde bedrijven fouten maken, dan laten ze die geregeld door eigen mensen oplossen. Werknemers voelen zich daardoor niet serieus genomen. Het gevaar van verschraling in de bouw is verder dat het gevoel van saamhorigheid afneemt. Sommige mensen komen langs voor twee, drie weken en zijn dan weer weg.”

Reageer op dit artikel