nieuws

Nederlandse economie maakt groeispurt

bouwbreed Premium 1967

De Nederlandse economie is het tweede kwartaal van het jaar met 1,5 procent gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde. Het bruto binnenlands product (bbp) neemt daardoor nu al dertien kwartalen op rij toe.

Het CBS sprak van een uitzonderlijk hoge groei op kwartaalbasis, die sinds het jaar 2000 pas twee keer eerder werd bereikt. Op jaarbasis kwam de groei uit 3,3 procent. Voor werkdagen gecorrigeerd bedraagt de groei van het bbp 3,8 procent.

Volgens het statistiekbureau wordt de groei breed gedragen, onder meer door een toename van de export, consumptie en investeringen. Qua uitvoer droegen met name chemische producten en machines bij aan de groei. Verder bleek dat consumenten meer geld uitgeven aan voeding, kleding en elektrische apparaten.

Herstel woningmarkt houdt aan

De groei van de uitgaven ligt volgens het CBS in lijn met de aantrekkende werkgelegenheid, de daling van de werkloosheid en het aanhoudende herstel van de woningmarkt. Het vertrouwen van consumenten kwam daarbij uit op het hoogste niveau in tien jaar tijd.

De positieve tendens kwam ook terug in de conjuctuurbarometer, het hulpmiddel van het CBS voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. Zowel consumenten als producenten oordeelden positiever over het economische klimaat.

Ook andere indicatoren zoals export, consumptie, investeringen, industriële productie presteren beter dan de langjarige trend. Dit geldt ook voor de faillissementen en de situatie op de arbeidsmarkt waaruit blijkt dat Nederland de wind mee heeft.

Reageer op dit artikel