nieuws

In meeschuivende vensterbank kunnen de plantjes blijven staan als het raam open gaat

bouwbreed Premium 3046

In meeschuivende vensterbank kunnen de plantjes blijven staan als het raam open gaat

Een vensterbank die over een geleidingsrails mee beweegt als het raam geopend wordt. Door die vondst hoopt een creatieve Duitse onderzoekster nooit meer haar vensterbank te hoeven leegruimen als ze behoefte heeft aan wat frisse lucht.

Door het ingenieuze rail- en scharniersysteem schuift de vensterbank bij het openen van het raam een stukje opzij. Dat voorkomt dat hij tegen de kozijnstijlen aanbotst en garandeert dat het raam even ver open kan als elk ander raam. Een veer trekt de vensterbank bij het sluiten weer terug op zijn vertrouwde plek.

Het lumineuze idee kwam naar boven bij een interne ideeen-wedstrijd van het gerenommeerde Duitse Frauenhofer instituut, dat vergelijkbaar is met het Nederlandse TNO. Verpakkingstechnoloog Dr. Carolin Hauser was het zat om altijd eerst al haar planten en andere spulletjes uit haar vensterbank te halen als ze frisse lucht wilde binnenlaten. Ze knutselde een prototype in elkaar en zocht daarna contact met collega’s van het zuster-instituut voor bouwfysica, IBP. Samen perfectioneerden ze het mechanisme tot een product dat volgens hen nu marktrijp is.

Behalve voor nieuwebouw  is het de bedoeling dat er ook een  meeschuivende vensterbank voor bestaande kozijnen komt. Dat beperkt de kosten en voorkomt dat mensen hun huizen of kantoren compleet van nieuwe kozijnen moeten voorzien om van Hausers vondst te profiteren.  Samen met haar bouwkundige collega’s wil ze  het mechaniek nog verfijnen zodat raam en vensterbanak vanzelf in een paar standen blijven staan.  Dat moet voorkomen dat bij een windstoot alsnog alle prullaria  uit de vensterbank door de kamer vliegen. Het Frauenhofer instituut gaat nu op zoek naar een producent die er brood in ziet en die het product op de markt wil brengen.

De communicatie-afdeling van het doorgaans erg serieuze en degelijke Duitse instituut heeft in elk geval hoge verwachtingen van de ‘Open With’, zoals de meeschuivende vensterbank is gedoopt. In een voor hun doen heel frivool persbericht wijzen ze er nog maar even op dat ze in Duitsland bij de top behoren van de partijen die jaarlijks de meeste nieuwe patentaanvragen doet. Met andere woorden: Die ‘Open With’ komt er echt wel.

 

Reageer op dit artikel