nieuws

Graafbak ‘in de oren’ verplaatsen is onveilig en dus verboden

bouwbreed 76262

Graafbak ‘in de oren’ verplaatsen is onveilig en dus verboden

Graafbakken ‘in de oren’ of in een andere bak verplaatsen is vanaf 1 september verboden. Alle grote bouwers leggen zichzelf deze nieuwe regel op. Er waren twee dodelijke ongelukken nodig om veiliger manieren voor het verplaatsen van de bakken van graafmachines verplicht te stellen.

In de praktijk betekent dat wel extra ritjes om de graafbakken te verplaatsen van de ene naar de andere locatie. Toch verplichten alle bouwers die de ‘Governance code’ hebben onderschreven zichzelf om vanaf 1 september graafbakken alleen nog veilig te vervoeren.

De bouwers BAM Infra en en Volker- Wessels hebben het onderzoek uitgevoerd om veilige manieren van vervoer te inventariseren. Aanleiding waren twee dodelijke ongelukken in het verleden. Het nieuwe voorschrift geldt voor alle medewerkers, inleners en onderaannemers van de ondertekenaars van de Governance Code die met graafmachines werken.

De ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de bouw (GC), waaronder de zeven grote bouwbedrijven, zijn van mening dat het verplaatsen van graafbakken veiliger kan. In een memo staat duidelijk omschreven wat niet meer mag en hoe het voortaan wel moet. 
Zo mogen graafbakken alleen nog maar stuk voor stuk verplaatst worden aan het snelwisselsysteem. Dit is een veilige manier van verplaatsen, omdat zo voorkomen wordt dat graafbakken los worden vervoerd. In de praktijk betekent dit wel extra rijden. Ook mogen meerdere bakken worden vastgesjord en verplaatst op bijvoorbeeld een aanhangwagen.

 

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel