nieuws

‘Essent wil niet het nieuwe Kodak worden’

bouwbreed 4753

‘Essent wil niet het nieuwe Kodak worden’

Het energiebedrijf van de toekomst verkoopt energie én helpt het besparen. Voor Essent reden om isolatie-expert Isoprofs over te nemen. De overname maakt de aanpak van grote verduurzamingsprojecten makkelijker. Ook in België, waar Isoprofs een vestiging heeft, vertelt Sander Leenders, directeur Energie+ bij Essent.

Wat moet een energiebedrijf met een isolatiespecialist?

“Ik ben sinds vijf maanden directeur Energie+ en het feit dat dit een nieuwe functie is zegt iets over de ambitie van ons bedrijf. Wij willen een toonaangevende rol spelen in de verduurzaming van woningen. Zowel particulier als zakelijk. Isolatie is een van de eerste stappen in het energieneutraal maken van woningen.”

Jullie belang als energiebedrijf is toch om zoveel mogelijk stroom te verkopen?

“Een terechte vraag. Energiebedrijven hebben uiteraard een uitdaging op de traditionele markt, maar we moeten ook met de toekomstontwikkelingen mee. We willen niet het nieuwe Kodak worden. Dat was vooraanstaand op het gebied van fotografie, maar sprong te laat in op de ontwikkelingen toen de digitale fotografie opkwam. Wij zijn ook vooraanstaand en dat willen we graag blijven. De energiemarkt van 2020, 2030 en 2040 zal er anders uitzien dan die van nu. Daarop moet je nu anticiperen. Wij zien een groeiende vraag naar totaaloplossingen voor energiebesparende maatregelen. Wij willen daar met een compleet aanbod van energiegerelateerde producten en diensten op inspringen. Je levert dus niet meer alleen de energie, maar geeft ook advies over energieopwekking met bijvoorbeeld zonnepanelen en energiebesparing.”

En die ambitie is dus niet strijdig met jullie belangen op de traditionele markt?

“Nee, bij Essent draait het er vooral om dat we het leven van consumenten comfortabeler en makkelijker maken en daarmee een positieve impact creëren voor onze klanten, de samenleving en de maatschappij. Het totaalplaatje dus. Essent is een betrouwbaar merk, we hebben de mogelijkheid om dat uit te breiden. We zitten al in de meterkast en staan op de energierekening. Woningverbetering is de logische volgende stap.”

Waarom nemen jullie uitgerekend Isoprofs over?

“Daartoe hebben we besloten na een uitvoerige marktscan. De afgelopen jaren hebben we al een landelijk dekkend netwerk van servicepartners opgericht. Een gespecialiseerd bedrijf in isolatie ontbrak nog. Isoprofs is wat dat betreft een prima aanvulling. We deden al langer zaken met ze en het is een bedrijf dat van alle markten thuis is. Ze kunnen veel meer dan alleen spouwmuurisolatie. Het is een bedrijf met ruime ervaring in zowel de particuliere als de zakelijke markt. Ze hebben voor zeventig procent zakelijke klanten, voor ons ook interessant. Ze zijn bovendien actief in heel Nederland en in België. Met de overname gaan we een nieuwe fase in met Isoprofs.”

Doen andere isolatiespecialisten straks niet meer mee bij projecten waarbij Essent betrokken is?

“Nee hoor, zo werkt het niet. We hebben groeiplannen en onderhouden dan ook een dialoog met verschillende andere partners. Met onze servicepartners zijn we geregeld bij grote projecten betrokken voor bijvoorbeeld woningcorporaties. Dan gaat het al snel om aanpak van duizenden woningen tegelijk. Een voorbeeld is de verduurzaming van 4000 woningen van energielabel G naar B. Kemkens zorgt in dit project ‘Wonen Limburg’ voor energiezuinige CV-ketels, Volta voor zonnepanelen en Isoprofs voor de isolatie.
De overname van Isoprofs stelt ons in staat om een breed pakket aan energiebesparende maatregelen landelijk aan te bieden. Bij de ondertekening van het Energiebesparingsconvenant hebben we aangegeven dat dat onze ambitie was.”

Wat is de volgende stap? Nemen jullie straks een aannemer over?

“Dat sluit ik niet uit. Maar overnemen van bedrijven is niet altijd de eerste keuze. Onze groei is deels organisch, voor een ander deel realiseren we onze groei door overnames of partnering. Dat laatste is misschien wel belangrijker dan overnames.”

Hoe ziet Essent er uit over twintig jaar?

“Als ik een glazen bol had, zou ik het wel even uittekenen. Heel precies weten we het niet. Maar het is helder dat gas dan een minder prominente rol zal spelen dan zon en isolatie. Op die terreinen zullen wij dus nieuwe proposities in de markt zetten, in het verlengde van onze ambitie en het Energiebesparingsconvenant. Proposities die bijdragen aan energieneutraliteit en vergroening. Bij Essent gaat het in de toekomst om het totaalplaatje.”

Reageer op dit artikel