nieuws

Een op vijf bouwers heeft te weinig personeel

bouwbreed 4428

Een op vijf bouwers heeft te weinig personeel
Een op vijf bouwbedrijven heeft te weinig personeel

Het tekort aan personeel in de bouw begint zorgelijke vormen aan te nemen. Een op de vijf bouwbedrijven moet werk uitstellen of afzeggen als gevolg van het gebrek aan personeel.

Dat blijkt uit de jongste conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw over de maand juni. Vooral in de burgerlijke en utiliteitsbouw is het tekort aan vaklieden nijpend. Bij 22 procent van de hoofdaannemers stagneert om die reden de productie. In mei meldde 14 procent van de bedrijven nog een tekort aan mensen. Vorig jaar juni had 2 procent een personeelsgebrek.

Materiaalvoorziening is voor 4 procent van de bouwers reden voor een stagnerende productie. Vorig jaar zei 1 procent daar last van te hebben.

35 Procent van de b&u-bedrijven zegt een groeiend aantal orders te hebben. Net iets meer (37 procent) bedrijven verwacht extra mensen in dienst te gaan nemen de komende maanden.

Bij gww-aannemers speelt het personeelstekort minder. Desalniettemin zegt 7 procent te weinig handjes te hebben, tegen 1 procent van de bedrijven een jaar geleden.

55 procent verwacht dat kosten blijven stijgen

Het gebrek aan vakmensen is niet het enige probleem waar bouwers mee te maken hebben. Het merendeel van de bedrijven, 55 procent, verwacht dat de tarieven blijven stijgen in de sector. De rest verwacht dat de kosten gelijk blijven.

Van de burgerlijke en utiliteitsbouwers verwacht zelfs 67 procent van de bedrijven stijgende prijzen.

Het personeelstekort in de burgerlijk en utiiteitsbouw is mede een gevolg van de groeiende economie. De werkvoorraad in de totale bouw is in juni 2017 met drie tiende maand gestegen naar 8,8 maanden. De orderportefeuille in de woningbouw bleef ten opzichte van mei stabiel op 9,9 maanden, terwijl de werkvoorraad in de utiliteitsbouw met vier tiende maand steeg naar 9,1 maanden.

Ook gww-bedrijven krijgen meer werk

In de grond-, water- en wegenbouw steeg de werkvoorraad naar 6,7 maanden, een toename van vier tiende maand. De orderportefeuille in de wegenbouw steeg met twee tiende maand tot 5,7 maanden, terwijl de orderportefeuille van de grond- en waterbouw met vijf tiende maand toenam tot 7,7 maanden.

Aan de conjunctuurmeting verlenen ongeveer driehonderd hoofdaannemers met meer dan tien personeelsleden hun medewerking.

Reageer op dit artikel