nieuws

De bouw is nog lang niet gezond

bouwbreed 10300

De bouw is nog lang niet gezond

Vorige week schreef Cobouw-redacteur Marc Doodeman op deze plek over de naschok van de crisis. Ik vond zijn afsluiter “Hoe graag de sector het ook zou willen, de crisis is nog niet voorbij”, ietwat zwaar aangezet.

Geloofde eigenlijk ook niet wat hij in het grote artikel ernaast schreef: dat de oplopende prijzen en de tekorten aan personeel kunnen leiden tot een verlate faillisementsgolf.

Maar toen had ik dit artikel nog niet gelezen:

Hoezo gaat het weer beter? Uit de jaarcijfers blijkt iets anders

Lees en huiver. Van de tien grootste bouwers presteerden er in 2016 zes (!) slechter dan een jaar eerder. Van vier bouwers (BAM, Heijmans, Strukton en Ballast Nedam) nam de werkvoorraad af. De nettowinst van alle top-10-bedrijven bij elkaar opgeteld halveerde in 2016. En als klap op de vuurpijl blijkt de gemiddelde winstmarge van 8 van de 10 gootste bouwers op een zeer schamele 0,1 procent te liggen (Boskalis en Van Oord halen nog flinke winsten uit baggerwerk, dus die rekenen we even niet mee).

Laat dat even op u inwerken:

0,1 procent. Op iedere honderd euro die een bouwbedrijf voor al die knappe staaltjes werk krijgt overgemaakt, mag u aan het einde van het jaar 10 cent houden.
Er is geen andere bedrijfstak in de wereld die genoegen neemt met zo’n fooi. Of fooi? Aalmoes is een betere omschrijving.
En zelfs dat dekt de lading niet. Want de zwerver die ‘s avonds terugkeert onder de door u gebouwde brug heeft na een dagje straatkranten verkopen een hoger rendement behaald dan de gemiddelde bouwer die die brug een paar jaar geleden zo graag wilde bouwen dat hij het werk aannam voor een veel te lage prijs.

Ik ben bang dat ik de conclusie van Marc wel moét delen: de bouw is nog lang niet gezond.

Reageer op dit artikel