nieuws

Zzp’ers willen deal met grote bouwers

bouwbreed 6195

Zzp’ers willen deal met grote bouwers

Schijnzelfstandigheid, angst bij grote bouwers om zzp’ers in te huren, oneerlijke concurrentie. Dat is binnenkort allemaal verleden tijd, zegt Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw. Mits grote bouwers, organisaties en het kabinet de plannen voor onder meer een bodemtarief steunen.

“Zzp’ers profiteren van de anderen. Zzp’ers verpesten het voor de markt met krankzinnig lage tarieven. Het bulkt van de schijnzelfstandigen.” Nee, zzp’er zijn in de bouw was de afgelopen jaren echt geen pretje, meent Charles Verhoef. “We werden weggezet als raar volkje in de bouw.”

Tijd voor een ander geluid, vindt de voorzitter van Zelfstandigen Bouw. Daarom wil Verhoef een pilot starten in de bouw. Eentje waarmee kan worden afgeweken van de Wet dba die zowel zzp’ers als opdrachtgevers hoofdpijn bezorgt. 

“Het experiment moet twee problemen oplossen. Enerzijds het probleem dat grote bouwers geen zzp’ers meer in durven huren. En twee: zorgen dat er eindelijk een sociaal vangnet komt voor zzp’ers. Daar is het karig mee gesteld.”

Bodemtarief voor zzp’ers

Zelfstandigen Bouw wil een modelovereenkomst introduceren, waarin onder meer staat dat zzp’ers minimaal twee keer het cao-loon krijgen, als een soort bodemtarief voor zzp’ers.

Daarnaast roept de organisatie zzp’ers op een verklaring te ondertekenen waarin staat dat ze echt zelfstandig zijn, voor meerdere opdrachtgevers werken, en waarin ze aangeven dat ze zelf opdraaien voor ondernemersrisico’s.De nieuwe Aanbestedingswet stemt Rijkswaterstaat tot nadenken over de bundeling van contracten.

Ook wil Verhoef dat sparen voor arbeidsongeschiktheid, tijden van werkloosheid en pensioen aantrekkelijker wordt voor zzp’ers. Nadrukkelijk niet via een fonds. “Zzp’ers willen graag alles in eigen beheer hebben.”

Verschillen in aftrekpost

Verder dringt Verhoef aan op een gedifferentieerd stelsel voor het aftrekken van belasting, zodat zzp’ers eerder geneigd zijn om zich te verzekeren of in te dekken tegen risico’s.

“Nu krijgt iedereen dezelfde aftrekpost van 7280 euro per maand. Voor zzp’ers die heel veel geld opzijzetten voor tegenvallers die op hun pad komen, zou die post vijftig procent hoger moeten zijn. En voor zzp’ers die hun geld alleen maar willen stoppen in vakanties en caravans en zich geen biet interesseren voor risico’s, juist vijftig procent lager.”

Verhoef merkt dat er met veel sympathie naar de plannen wordt gekeken. “Maar sympathie is nog geen steun.”

Grote obstakels ziet hij niet. “Het bodemtarief kunnen we redelijk snel invoeren. Opdrachtgevers zijn daar best toe bereid blijkt uit gesprekken die we hadden met Dura Vermeer, Ballast Nedam en VolkerWessels. Zij willen af van het gedonder met de Wet dba. Hogere tarieven zijn voor hen geen probleem.”

Iedereen gaat erop vooruit

Ook politiektechnisch gezien moet het plan haalbaar zijn, meent Verhoef. “Wij willen twee dingen: geef bedrijven en zzp’ers de mogelijkheid om af te wijken van de wet en voer een gedifferentieerd aftreksysteem in. Uiteindelijk is dit voor iedereen ook gewoon beter. De markt is booming, ieder bedrijf schreeuwt om vakmensen en is bereid daarvoor te betalen. Wat dit de bouw oplevert? Minder schijnzelfstandigheid, een beter imago, en een beter sociaal vangnet voor zzp’ers. Prijst de zzp’er zich hiermee niet uit de markt? Ook daar ben ik niet bang voor.”

Reageer op dit artikel