nieuws

AFNL-NOA-voorzitter Gesthuizen: ‘Verhagen heeft als minister kansen laten liggen’

bouwbreed 3211

AFNL-NOA-voorzitter Gesthuizen: ‘Verhagen heeft als minister kansen laten liggen’

Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen had als minister van Economische Zaken tijdens de crisis meer kunnen en moeten doen om de bouw te steunen. Sterker, als hij andere keuzes had gemaakt zouden er minder bedrijven in de sector zijn omgevallen.

Dat zegt Sharon Gesthuizen, de eerste voorzitter van AFNL-NOA, de stichting die de belangen behartigt van Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) en de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA), in een interview met Cobouw.

Gesthuizen, sinds 1 juni voorzitter van AFNL-NOA en tot begin dit jaar lid van de Tweede Kamerfractie van de SP, wijst onder meer op het uitblijven van steun van Verhagen voor de oprichting van een nieuwe Nationale investeringsbank. Deze bank moest bedrijven steunen die tijdens de crisis geen krediet wilden of konden krijgen. Middels onder meer een initiatiefnota heeft zij zich daarvoor tijdens en voor het ministerschap van Verhagen (2010-2012) veelvuldig sterk gemaakt. Tevergeefs. Gesthuizen: “Verhagen heeft die voorstellen nooit ter hand genomen, hij vond het niet nodig.”

6400 bouwbedrijven failliet

Tussen 2009 en 2015 gingen er 6400 bouwbedrijven failliet. Door de crisis zagen zij hun eigen vermogen snel slinken. Bij banken konden ze vaak niet terecht, al was het maar omdat veel van hen in hun hele bestaan nog nooit een beroep hadden hoeven doen op een bankkrediet. Een lening van een mede door de overheid gefinancierde investeringsbank had dit volgens de AFNL-NOA-preses mogelijk kunnen voorkomen.

Zo’n investeringsbank komt er alsnog. Begin dit jaar besloot het kabinet tot de oprichting van Invest-NL, dat zich gaat richten op projecten die vanwege hun risico of lange terugverdientijd onvoldoende financiering in de markt kunnen aantrekken. Het gaat daarbij ook om projecten in de bouw zoals het verwarmen en koelen van honderdduizenden woningen met grondwater en de aanleg van wegen in verre landen waar nog geen goede wegen zijn. De Staat steekt 2,5 miljard euro in Invest-NL.

Nooit hard gemaakt voor topsector

Ook heeft de huidige voorzitter van Bouwend Nederland zich als minister volgens Gesthuizen nooit hard gemaakt om de bouw te promoveren tot topsector. “Daar wilde Verhagen absoluut niet aan.”

Tijdens het kabinet-Rutte I werden negen gebieden waar het Nederlandse bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen wereldwijd in uitblinken – onder meer chemie, agri-food en logistiek – bestempeld tot topsector. Die krijgen extra geld voor onderzoek en innovaties. Alleen al in de periode 2012-2015 stelde de overheid daarvoor ongeveer 7 miljard euro beschikbaar.

Overigens heeft Verhagen toegegeven dat hij met het diskwalificeren van de bouw destijds de plank heeft misgeslagen.“De vorige minister van Economische Zaken was niet zo slim om de bouw bij de topsectoren te betrekken. Ik hoop dat de huidige minister die fout goedmaakt,” zei hij vorig jaar tijdens een bijeenkomst Oss.

Morgen kunt u op Cobouw.nl en in de Cobouw krant het uitgebreide interview met Sharon Gesthuizen lezen.

Tekst: Jan Smit
Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels