nieuws

Bouwkosten: Prijzen bitumineuze dakbedekkingen stijgen

bouwbreed Premium 2926

Bouwkosten: Prijzen bitumineuze dakbedekkingen stijgen
bituminieuze dakbedekking

Bitumen ontstaan in raffinaderijen bij het destilleren van de lichtere fracties, zoals benzine en nafta, uit ruwe aardolie. Behalve in wegen worden ze ook veel gebruikt als dakbedekking op platte en licht hellende daken van bedrijfsgebouwen en kantoren en utiliteitsgebouwen, maar ook op bijgebouwen van particuliere woningen. Het afgelopen jaar is de prijs van deze bitumen flink omhoog gegaan, zo blijkt uit recente cijfers van Bouwkosten.nl.

Hoewel er inmiddels kunststof alternatieven op de markt zijn als EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) en PVC, zijn bitumen in Nederland nog altijd met afstand het meest gebruikte afdekmateriaal op platte of licht hellende daken.

De reden dat bitumen zo populair zijn, heeft vooral te maken met een aantal gunstige eigenschappen. “Het materiaal is waterdicht, heeft een lange levensduur en is gemakkelijk te bewerken”, zegt Arthur Leenders, directeur van Dakbedekkingsbedrijf Elro.

Het bedrijf richt zich op renovatieprojecten in de bestaande bouw. Opdrachtgevers zijn onder andere woningbouwverenigingen, gemeenten, zorginstellingen, verzekeraars, pensioenfondsen, vastgoedbeheerders, verenigingen van eigenaren en institutionele beleggers. Naast Apeldoorn heeft Elro vestigingen in Alkmaar, Gorinchem en Son.

Minder bijproducten

Uit indexcijfers van Bouwkosten.nl blijkt dat er in het afgelopen jaar – juni 2016/juni 2017 – sprake is van een flinke prijsstijging voor bitumineuze dakbedekkingen: van 93,7 naar 105,1. Volgens Leenders zijn hiervoor twee belangrijke redenen: de teruglopende productie van zwaardere fracties in raffinaderijen én de recente economische groei.

“Naast de wereldwijde sluiting van diverse eenheden, produceren moderne raffinaderijen steeds minder zware bijproducten, waaronder bitumen. Samen met de groeiende vraag vanuit de bouwsector leidt dit tot een tekort, waardoor de marktprijzen omhoog gaan.”

Naar schatting bedraagt het wereldwijde verbruik van bitumen momenteel zo’n honderd miljoen ton per jaar. Hiervoor is zo’n 85 procent bestemd voor de wegverhardingen en de asfaltproductie, zo’n 10 procent vindt zijn weg naar dakbedekkingen.

Algemene prijsstijgingen

Ook Vebidak, de brancheorganisatie van zo’n 170 Nederlandse dakbedekkingsbedrijven, constateert dat de prijzen voor bitumineuze dakbedekkingen al enige tijd in de lift zitten.

“Dat sluit aan bij de algemene prijsstijgingen in de bouw”, zegt André van den Engel, adjunct-directeur en hoofd technische zaken van Vebidak. De brancheorganisatie vertegenwoordigt circa zeventig procent van de omzet van de totale bedrijfstak. “Al jarenlang is de verhouding op de markt van dakbedekkingen zo’n twee derde voor bitumen en een derde voor kunststof, vooral EPDM en PVC”, zo vervolgt Van den Engel.

Een verhoudingsgewijs groot marktaandeel van deze kunststofproducten bevindt zich in nieuwbouwprojecten. “Dit omdat het gemakkelijk is om met deze kunststoffen snel grote dakoppervlakten waterdicht te krijgen”, zo besluit hij.

 

Tekst: Bart Stam
Reageer op dit artikel