nieuws

“Strijd om personeel? Duizenden fanatieke vijftigers, zestigers en lager opgeleiden worden overgeslagen”

bouwbreed 8700

“Strijd om personeel? Duizenden fanatieke vijftigers, zestigers en lager opgeleiden worden overgeslagen”

Alles halen bouwers uit de kast om jong, getalenteerd, en hoog opgeleid personeel aan zich te binden. Maar naar de ruim 12.5000 werkloze mbo’ers, vmbo’ers en ouderen kijkt vrijwel niemand om. “Geen vraag naar.”

Het is als zoeken naar een speld in een hooiberg: Het vinden van geschikt, talentvol en hoger opgeleid personeel. De strijd wordt agressiever. “Kom toch naar ons. Dan krijg je duizend euro per maand extra”, is vandaag de dag de teneur zeggen recruiters deze week in Cobouw.

De waanzin nabij. Het staat in schril contrast met de ouderen en lager opgeleiden die werkloos thuis zitten. Afgedankt. Al zijn ze nog zo fanatiek. Ze krijgen simpelweg de kans niet. 

Martijn de Bruijne, manager business bouw en infra bij intermediair Continu, die meer dan 100.000 kandidaten in de bouwsector kent, kan er over meepraten en ziet het met lede ogen aan. Hij vindt het oneerlijk. Sociaal maatschappelijk ongewenst.

Vooral vmbo’ers zonder werk

“De grote vraag is; wat doen we met vijftig-plussers? Er zitten er honderden, duizenden thuis.”

Het door De Bruijne geschetste beeld komt volledig overeen met cijfers van het UWV die Cobouw opvroeg. Uit die cijfers blijkt dat het merendeel van de werkloze bouwers op leeftijd is. Dat is niet het enige. Vooral de lager opgeleiden komen niet uit de kaartenbak.

Ruim 85 procent van de werkloze bouwers heeft een MBO 4 niveau of lager. Een VMBO-achtergrond? Dan ben je helemaal de pineut. Van de ruim 12.500 werkloze bouwers heeft meer dan een kwart de VMBO afgerond.

Het liefst hbo met vijf jaar werkervaring

De Bruijne kan het niet mooier maken dan het is. Bouwbedrijven hebben nou eenmaal hun voorkeuren. “Het liefst zoeken ze iemand van de HBO met vijf jaar werkervaring. Die zijn er nauwelijks, omdat net afgestudeerden in de crisis geen plek vonden op de arbeidsmarkt. Dan valt het oog op jongeren met drie jaar ervaring. Ook die zijn er nauwelijks. Dan maar tien jaar werkervaring. Ook dat is echter geen bodemloze put.”

De crisis. Steeds weer die crisis. Te weinig werd er toen geïnvesteerd in personeel. Het gevolg? “Een flink gat in ervaring. Met als gevolg dat sommige bedrijven hun salarishuishouding opkrikken. Maar ik ben geen voorstander van strooien met exorbitant hoge salarissen. Ik pleit voor een bepaalde mate van realisme. Bewaar de rust.”

Soort humor speelt rol bij ideale match

Van middenkader tot bouwdirecteur. Continu plaatst ze. Bij groot en klein. Er zijn verschillen. “Bij een groot bedrijf als VolkerWessels moet je vooral een politiek dier zijn en weten hoe de hiërarchie in zo’n bedrijf is en hoe de verhoudingen zijn. Bij een mkb-bedrijf van 25 man is het juist belangrijker dat je weet hoe de dwarsdoorsnede van het personeel eruit ziet. Wat voor soort humor heeft men, welke interesses?”De werkloosheid in de bouw is de afgelopen jaren fors opgelopen.

Totaal niet uitgeblust, bereid om te leren

Terug naar de ouderen en lager opgeleiden. Kunnen werkgevers eigenlijk wel om ze heen met de fors groeiende bouwproductie die voor de komende jaren wordt voorspeld? De Bruijne weet het niet, maar hoopt dat bouwbedrijven gaan inzien dat ook zij van toegevoegde waarde zijn.

“Wij hebben veel contact met deze mensen. Er zit een groep bij die zo graag wil, bereid is om te leren, totaal niet is uitgeblust, vol energie en passie zit, en niet te vergelijken met de vijftigplussers van een paar jaar geleden. Zij willen nog zeventien jaar aan de bak, maar ze krijgen simpelweg de kans niet. Iedereen zoekt hoogwaardig personeel van tussen de dertig en de veertig. Vijftigers en zestiger worden overgeslagen. Oneerlijk en onterecht, vind ik.”

Top 5 bouwberoepen in ww
Schilders en behangers 2379
Timmerlieden 1923
Stratenmakers, metselaars 1352
Hulparbeiders weg- en waterbouw 787
Dakdekkers 203

 

Aantal werkloze bouwers naar opleiding 
(n.b.: de installatiebranche valt niet onder deze SV-sector)
Opleidingsniveau
Rijlabels Bouwnijverheid Perc. Alle sectoren Perc. Verschil
Basisonderwijs 1707 14% 41845 10% 4%
VMBO 3367 27% 60384 14% 12%
Havo/VWO 164 1% 18210 4% -3%
MBO-1 82 1% 5585 1% -1%
MBO-algemeen 818 7% 30868 7% -1%
MBO-2 1842 15% 34105 8% 7%
MBO-3 1823 15% 35309 8% 6%
MBO-4 1383 11% 62178 15% -4%
Hbo/bachelor 904 7% 77436 18% -11%
WO/master 166 1% 29130 7% -6%
Onbekend 314 2% 23659 6% -3%
Eindtotaal 12570 100% 418709 100%
Subtotaal vmbo en lager 40%
Subtotaal mbo 47%

 

Reageer op dit artikel