nieuws

Mkb-directeuren: prijzenoorlog duurt voort, terwijl bouwkosten exploderen

bouwbreed Premium 6774

Mkb-directeuren: prijzenoorlog duurt voort, terwijl bouwkosten exploderen
Veenendaal, Foto Ruben Meijerink / APA FOTO

Sterk stijgende bouwkosten tegenover budgetten die achterblijven: de betaalbaarheid van bouwprojecten staat ernstig onder druk, waarschuwen vier mkb-directeuren tijdens een rondetafelgesprek met Cobouw. “Dit is vragen om problemen.”

“Het is echt verschrikkelijk”, zegt René Fronik, directeur van Fronik Infra. “Nog steeds wordt er op de laagste prijs geselecteerd. Dat zou je in 2017 toch niet meer verwachten. Een versnelde bijstelling van de prijs is niet meer dan logisch al denkt de opdrachtgever “wat een explosie.”

Nee, wie denkt dat het geluk mkb’ers toelacht, komt bedrogen uit. De aantrekkende markt plaatst groot en klein namelijk voor nieuwe hoofdpijndossiers. De tarieven van onderaannemers, de prijzen van bouwmaterialen, en de lonen, rijzen allemaal de pan uit, terwijl de budgetten van opdrachtgevers achterblijven.De aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg gaat zeker 93 miljoen euro meer kosten.

“Het wordt steeds gekker op de markt”, verklaren vier directeuren van verschillende mkb-bedrijven tijdens een rondetafelgesprek in Veenendaal.

Onrealistische ramingen en deadlines

Het viertal overleefde de crisis, van prijsvechten en schaarste en signaleren dat de markt aantrekt. Dat betekent echter niet dat de risico’s zijn afgenomen. “Nog altijd nemen aannemers projecten aan tegen prijzen waar onderaannemers echt niet voor komen.”

Ze waarschuwen opdrachtgevers voor problemen. Ze roepen hen op snel de budgetten naar boven bij te stellen of in elk geval te zorgen voor realistische ramingen. Zorgen zijn er ook over de onrealistische deadlines die wethouders hanteren.

“Ze roepen dat een opdracht voor de bouwvak moet zijn opgeleverd, terwijl dat niet op realistische planningen is gebaseerd.”

Absurde eisen in aanbestedingen

Langlopende opdrachten, tegen dumprijzen in crisistijd aangenomen, baren de meeste zorgen. Die zouden volstrekt niet meer matchen met de huidige tarieven van onderaannemers en toeleveranciers. “Heijmans is daar een paar jaar geleden bijna aan onderdoor gegaan.”

In aanbestedingsland merken de vier directeuren (René Fronik, Fronik Infra, Berrie Endevoets, Orly & Endevoets, Eric Bom, Waalpartners civiel engineering en Jan Anker, Meerbouw Rotterdam) dat overheden nog steeds allerlei absurde eisen stellen, ondanks de politieke aandacht die er was toen de Aanbestedingswet werd gelanceerd.

“Er wordt nog steeds ongebreideld geclusterd in gebiedsaanbestedingen. Opdrachtgevers  stellen ook onmogelijke competenties, solvabiliteitseisen of omzetprestaties: vijf jaar winst op rij. Hallo! Het was crisis. Of ze zoeken een bouwer die ooit een kinderkopjesstraat ter grootte van de dam heeft bestraat. Die zijn op één hand te tellen.”

Een beetje begrip en ruimte

Ze missen vooral begrip bij opdrachtgevers. “Als we ageren krijgen we in 70 procent van de gevallen te horen: dank voor de tip, maar dit keer laten we de eis erin staan, we hebben een deadline die we moeten halen. Of het mkb gediscrimineerd wordt? Dat vind ik een zwaar woord, maar soms voelen we ons wel als Calimero behandeld”, spreekt restauratiedirecteur Berrie Endevoets.

De vier maken zich verder zorgen over het oplopende tekort aan vakmensen en willen dat het 2 jaar doorbetalen van loon bij ziekte, wordt teruggebracht naar één jaar. De formatieonderhandelingen in Den Haag volgen ze nauwelijks. Wel doen ze een oproep aan politieke leiders: laat ons ondernemen.

Reageer op dit artikel