nieuws

Kamp geeft ultradiepe warmtewinning financiële injectie

bouwbreed 2359

Kamp geeft ultradiepe warmtewinning financiële injectie

Wat kan warmte op 4 kilometer en dieper voor de gebouwde omgeving betekenen? Minister Kamp wil dat graag weten en ondersteunt de zoektocht naar “ultradiepe geothermie”.

Vierduizend meter onder onze voeten is het tussen de 100 en 200 graden warm. EBN, TNO en zeven consortia van bedrijven willen die warmte dolgraag gebruiken voor de warmtevoorziening in de procesindustrie. Ze hebben al zeven locaties op het oog. In Friesland, Midden-Nederland en Zuid-Nederland.

4 kilometer en dieper

Maar hoewel geothermie in Nederland al vaker is toegepast, is deze uitdaging net weer een tikkeltje anders. Om de verduurzaming van de warmtevoorziening in de procesindustrie te realiseren, zijn namelijk hogere temperaturen nodig. En dus zoeken wetenschappers dieper.

Hoe diep is ultradiep? 4000 meter of meer. Maar, de missie is kansrijk, schat minister Kamp in. “In potentie zou in ruim dertig procent van de industriële warmtevraag kunnen worden voorzien door ultradiepe geothermie.”

Makkelijk is dat niet. De ondergrond op meer dan 4000 meter is namelijk grotendeels onbekend. En omdat er geen goede risico-inschattingen te maken zijn, komen de zeven projecten niet in aanmerking voor bestaande subsidies. 

Eerst stap

Kamp wil daar iets aan doen. Daarom neemt hij de helft van de kosten op zich voor aanvullend onderzoek. Het gaat om een financiële injectie van tussen de 8,5 en 14 miljoen euro. Met het nieuwe onderzoek kunnen de kosten voor toekomstige projecten worden beperkt, verwacht de minister.

“Maar dit is slechts een eerste stap”, benadrukt hij. “En vanzelfsprekend blijven de zeven consortia verantwoordelijk voor de ontwikkeling van hun project tot een rendabele business case en voor de uiteindelijke exploitatie van hun project.”

 

Reageer op dit artikel