nieuws

Gaat Blockchain de bouw volledig veranderen?

bouwbreed Premium 5928

Gaat Blockchain de bouw volledig veranderen?

Blockchain is de nieuwe hype. Trendwatchers voorspellen dat de invloed minstens zo groot wordt als de komst van internet. Maar wat is het? En welke invloed heeft het op de bouw- en installatiesector?

Laten we vooropstellen dat blockchain vooral gaat om transparantie. Dan kan ik voor onze branche wel wat consequenties bedenken, aangezien bij een gemiddeld bouwproject honderden partijen (in)direct zijn betrokken. In dit artikel naast een korte toelichting van blockchain een aantal concrete voorbeelden voor de sector.

Wat is blockchain?

Blockchain automatiseert alles waarbij traditioneel een derde partij, zoals een bank of notaris, transacties controleert of vertrouwen borgt. Het meest bekende voorbeeld van blockchain is de digitale munteenheid bitcoin.

Hoe het werkt? Misschien heb je ooit boekhouden als vak gehad. Blockchain is te vergelijken met een digitaal grootboek. Niemand kan ooit informatie verwijderen of veranderen. Er kan alleen een regel worden toegevoegd. Door wiskunde en geheimschrift te gebruiken in een open database. Die open database zet een kopie van (een deel van) de database op alle computers van de mensen die ermee werken. Informatie ligt dus niet meer bij één instantie. Hierdoor is fraude moeilijker omdat je dan informatie op heel veel computers moet zetten.

Waarom zou je dat willen? Naast die fraude, kost het verwerken van transacties nu vaak tijd en geld. Blockchain is sneller, goedkoper en betrouwbaarder. Hoeveel tijd is uw organisatie kwijt met het verwerken van handelingen in systemen? Veel gebeurt nog handmatig. Met blockchain kan veel automatisch. En je weet direct waar je data vandaan komt en dat de informatie klopt. Dat scheelt enorm veel uren. Stel je voor dat de goedkeuring van alle rekenregels met blockchain gebeurt. Zeg dan maar vaarwel tegen complexe commissies en experts die iedere keer een plasje doen. Is dat het einde van het werk van de adviesbureaus of misschien wel het begin?

Ook heb je met blockchain gedateerd bewijsmateriaal voor alle kennis als een soort patenten. Hoe zou dat de wereld veranderen? Denk aan innovaties die nu angstvallig worden geheimgehouden maar veel kunnen betekenen. En de boost die het aan de wetenschap kan geven.

Experimenteren in Rotterdam

De gemeente Rotterdam is samen met CIC en Deloitte aan het experimenteren voor het digitaal vastleggen van huurcontracten in blockchain. Startups sluiten hierdoor sneller en eenvoudiger huurcontracten af. Het vastleggen van juridisch bindende contracten is een eerste stap richting het efficiënter en transparanter beheren van vastgoed. Een volgende stap is het monitoren van de huurbetalingen. Bij een brede toepassing in de vastgoedsector zijn transacties in kortere tijd en tegen fors lagere transactiekosten te realiseren. Ook kunnen toekomstige investeringsbeslissingen over koop, verkoop en nieuwbouw datagedreven plaatsvinden.

In een adem met smart contracts

Blockchain wordt ook vaak in één adem genoemd met smart contracts. Een smart contract (slimme overeenkomst) is een geprogrammeerde overeenkomst die is opgesteld in een programmeertaal en zichzelf uitvoert.

Als voorbeeld hoe dat kan werken. Stel, een corporatie biedt 50 euro voor de reparatie van een kapotte deurklink. Vakwerker Piet wil het voor dat geld wel doen. Blockchain is zo geprogrammeerd dat wanneer Piet dit accepteert, de transactie zichzelf voltrekt. Eventueel met een tussenstap dat de huurder het eerst goedkeurt. Piet krijgt automatisch direct zijn geld. Blijkt dat er voor die 50 euro snel werd ingeschreven, dan is het de volgende keer 45 euro. Duurt het dan langer dan wordt het weer omhoog geschroefd. Je krijgt dus dynamische prijsvorming afhankelijk van vraag en aanbod. Bedenk je hoeveel mensen dit bij de corporatie overbodig maakt. Voor de betaling de opdrachtverstrekking, de prijsonderhandelingen etc. En wat het betekent voor de huurderstevredenheid? Dit hele proces kan in luttele seconden plaatsvinden. De huurder geeft desgewenst een oordeel over de kwaliteit van Piet en dat oordeel bepaalt of hij de volgende keer zo’n klus weer mag uitvoeren.

Transparant voor iedereen

Startups als Provenance werken aan technieken om de weg van een product vast te leggen en voor iedereen – dus ook de eindgebruiker – geheel transparant te maken. Door wie, van waar en wanneer zijn de verschillende onderdelen aangeleverd en samengesteld. En dan het liefst tot op het niveau van één enkele eenheid. De snelheid van verplaatsing, temperaturen, vocht, noem maar op. Alles wordt gevolgd. Handig bij bijvoorbeeld aansprakelijkheidsvraagstukken maar ook om betrouwbaar zicht te krijgen op de footprint en ethische vraagstukken.

Met blockchain kun je er ook volautomatische afrekenmodellen organiseren. KYP is software waarmee je bouwprocessen organiseert. Partijen komen binnen, doen hun werk, als ze klaar zijn wordt het goedgekeurd door de volgende en ga zo maar door. Dankzij automatische toegangscontroles op de bouw, weet je bovendien precies wie, hoe lang op welke bouwplaats is geweest. En dat zonder uitvoerder.

Je kunt nog een stap verder gaan en partijen direct betalen wanneer hun werk door de volgende is goedgekeurd. Datzelfde geldt voor leveranciers. Zodra de materialen op de bouwplaats zijn geaccepteerd, krijgen ze betaald. Niemand hoeft ergens op zijn geld te wachten en niemand is afhankelijk van tevreden klanten voor het totale project. Iedereen krijgt per klein dingetje dat hij goed afrond betaald. Die complete transparantie zorgt er ook voor dat je hele nieuwe verzekeringsmodellen kunt ontwikkelen en heel veel risico’s (en daarmee marges) uit de keten weghaalt.

De juiste mensen

De grootste uitdaging is of we op korte termijn voldoende mensen kunnen vinden met kennis van cryptografie die ook een flinke dosis abstractievermogen hebben om de consequenties te overzien. Mensen die contractafspraken vertalen naar een programmeertaal bijvoorbeeld. Het klinkt wellicht allemaal heel makkelijker, maar iemand moet die slimmigheid programmeren.

De hele wereld zal morgen niet anders zijn. Stapje voor stapje gaan we die kant op. Het belangrijkste is dat we nadenken – puur vanuit de klant geredeneerd – wat zou bijdragen aan voor hen betere producten en diensten voor minder geld.

Wat is nou echt waardeverhogend voor de klant? Stel een klant wil een uitbouw. Dan is voor hem het hele proces van tekenen, vergunningen, logistiek en bouwen niet van waarde. Alleen het resultaat. Als je zo redeneert kan blockchain grote verandering teweeg brengen.

Denk erover na. Hou artikelen in de gaten. En kijk kritisch naar je business. Met andere woorden. Geen reden voor paniek, maar vooral voor een open vizier.

 

Marjet Rutten
Aanjager, innovator en marketeer voor de bouw-, installatie- en vastgoedsector

Reageer op dit artikel