nieuws

Gasloze studentenvereniging draait op bier: dat smaakt naar meer

bouwbreed Premium 1880

Gasloze studentenvereniging draait op bier: dat smaakt naar meer

Drie monumentale studentenpanden in hartje Amsterdam draaien zonder gasaansluiting. De sociëteit draait de gaskraan dicht. Een primeur voor studentenvereniging L.A.N.X. die naar meer smaakt. Letterlijk, want de bierkoeling is aangesloten op de warmtepompen.

Het is voor het eerst dat een studentevereniging investeert in een gasloze energievoorziening.

Gaskraan dicht

Vrijdag 12 mei is het officiële feestje van de heropening om de aardgaskraan definitief dicht te draaien. Suze Gehem van Groene Grachten begeleidde het project en maakte in een bouwteam het energiezuinige ontwerp.

“Een hele ouderwetse CV-installatie verwarmde de drie panden. Die hebben we vervangen door vier warmtepompen. Daarmee kan zowel verwarmd als gekoeld worden. Vooral die koeling is een groot pluspunt voor het behoud van het 18 eeuwse gebouw. Tegelijk zorgen 20 zonnepanelen voor extra elektriciteit”, licht Gehem toe, die in 2015 nog werd uitgeroepen tot Duurzame Bouwvrouw.

Warmte bierkoeling hergebruikt

Met de restwarmte van de bierkoeling worden de benedenzalen aan de Nieuwezijds Voorburgwal verwarmd. “Met een simpele verbinding met een luchtkanaal besparen we zo toch weer een paar procent. Die lucht werd naar buiten afgevoerd en gaat nu weer terug naar de behandelkasten”, licht directeur Oscar den Boer van H2O toe.

All-electric de trend

Samen met bouwer Wever Amsterdam was installateur H2O al vanaf de tekentafel betrokken bij het ontwerp. “De uitdaging zat ‘m in geschakelde monumentale panden waarvan alle installaties nu ‘all-electric’ zijn geworden. Een trend die je steeds vaker ziet en veel breder zou kunnen toepassen bij andere evenementenlokaties, maar ook bij kantoren.”

Door het toilet van sensoren te voorzien besparen de studenten ook nog eens 2000 euro per jaar op de waterrekening. Verder is led-verlichting, infraroodverwarming en raamisolatie toegepast. De vergroenings-operatie vergde een investering van ruim 4 ton. Het geboekte resultaat smaakt naar meer. “Dit is pas het begin. Nu alle studentenhuizen”, is de ambitie van studentenvereniging L.A.N.X.  die het nu al is gelukt de groenste studentenvereniging van Nederland te worden

Project L.A.N.X.

  

Reageer op dit artikel