nieuws

‘Gebrek aan instroom? Misschien zijn er wel te veel juffen’

bouwbreed 1733

‘Gebrek aan instroom? Misschien zijn er wel te veel juffen’

Meisjes blijken beter in bestraten dan jongens. En hij heeft helemaal niets tegen juffen. En toch durft Pascal Arts, directeur van Kelderbouw een gevoelig onderwerp aan te snijden. “Misschien staan er wel te weinig meesters voor de klas.”

De strijd om gekwalificeerd personeel is nu al losgebarsten, merkt Arts. Sommige van zijn vacatures staan al maanden open. Bouwers roven ook al op elkaars talenten. “Dat begrijp ik wel, maar laten we dat wel op een respectvolle wijze doen”, zegt bouwdirecteur Pascal Arts.

Hoe dan ook, er is een drastisch gebrek aan bouwhandjes. “Dat probleem wordt alleen maar groter als niet gauw wordt ingegrepen.”

Arts is niet alleen een man van woorden, maar ook van daden. Drie jaar geleden stond hij samen met collegabouwers aan de wieg van de Bouwinspiratiedagen in Veenendaal. Kortweg is dat de dag van de Bouw plus een dag die speciaal in het teken staat van de jeugd: basisschool meets bouw. 

Enorme belangstelling onder basisscholen

“Met lokale bouwers, installateurs, architecten en onderwijsinstellingen sloegen we de handen in één. Binnen no-time hadden we een hele groep enthousiaste bedrijven en organisaties achter ons. Het eerste jaar hadden we ook gelijk 500 tot 600 aanmeldingen van kinderen. Het jaar daarop hadden we bijna 900 en dit jaar zitten we op meer dan 1000 basisschoolkinderen. Helaas kan niet elke klas worden inloten.”

Ook dit jaar is er weer een minibouwplaats in Veenendaal waar kinderen de bouw kunnen ontdekken aan de hand van verschillende opdrachten. “Met een constructeur kunnen ze zelf een brug bouwen, er is een infrahoek waar je een straatje kunt leggen, er zijn minigravers, je kunt metselen en er zijn meer activiteiten.”

Meisjes zijn beter in bestraten

De ervaringen van de eerste twee edities van de inspiratiedagen leverden een opmerkelijk inzicht op; meisjes kunnen beter straatjes leggen in een patroon dan jongens. Arts: “Jongens stomen er direct op af, terwijl meisjes eerst rustig kijken. Uiteindelijk zijn ze dan toch nog sneller klaar.”

Het klinkt natuurlijk fantastisch. Maar sorteert het ook effect? Kiezen er nu meer jongeren voor een bouwopleiding? “Dat is natuurlijk moeilijk meetbaar. In Veenendaal zien wij wel een lichte toename in het techniekonderwijs, maar dat zou ik niet direct aan de inspiratiedagen willen koppelen. Maar ik weet zeker dat dit enthousiasme aanstekelijk werkt.”

De bouw is niet sexy meer

Inspireren. Dat is wat er volgens Arts nodig is. “We moeten het vak weer aantrekkelijk maken. De bouw is niet meer sexy. Het liefst wil iedereen dat zijn zoon of dochter naar minimaal de havo gaat. Als sector zullen we dus meer moeten openstaan voor nieuwe technieken, het traditionele imago van hard werken, kou en versleten knieën van ons af moeten schudden. Dat gaat niet van vandaag op morgen. Het vraag om een inspanning van ons allemaal.”

En hoe zit het nou precies met die oproep voor meer meesters? “Wij merken dat er in het basisonderwijs veel leraressen zijn. Ik weet dat het een gevaarlijke opmerking is, maar de meeste vrouwen hebben nog steeds minder met het vak techniek dan mannen. Puur vanuit dat oogpunt bezien, zou het prettig zijn als er meer mannen in het vak zaten, al snap ik tegelijkertijd dat dit niet het belangrijkste issue is om aan te pakken.” 

                         Pascal Arts

Laat jongeren weer ervaren hoe mooi de bouw is

Niet allemaal boos worden vrouwen. Laat jongeren ervaren wat de bouw is, dat is zijn verhaal. Laat zien hoe mooi het vak is. Zodat jongens en meisjes weer vaker kiezen voor de bouw. “Vroeger stond de bouw veel dichter bij de mensen, nu staan er drie hekken omheen. Dat moet ook vanwege de veiligheid, maar dat betekent wel dat de kloof tussen jongeren en bouw letterlijk groter wordt.”

Zelf heeft de 40-jarige bouwdirecteur geen seconde geaarzeld om in de bouw te gaan werken. “Nog net niet was die keuze bij mijn geboorte vastgesteld”, grapt hij. “Dat was vroeger ook anders. Het ambacht werd van vader op zoon doorgegeven. Ook dat is allang niet meer zo.”

Op 19 mei organiseert Cobouw met Bouwend Nederland in de regio Ede Veenendaal een Cobouw Café tijdens de Bouwinspiratiedagen.

Reageer op dit artikel