nieuws

Plasterk: Bouwend Nederland misleidt Eerste Kamer

bouwbreed 112

Plasterk: Bouwend Nederland misleidt Eerste Kamer

Bouwend Nederland misleidt de Eerste Kamer in een poging de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen controversieel te laten verklaren. Dat laat minister Plasterk via zijn woordvoerder weten. “Ook de rijksopdrachtgevers zijn de gebreken beu.”

Bouwend Nederland wil dat de Eerste Kamer de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen controversieel verklaart. De wet is volgens de branchevereniging zo beladen dat het ongepast zou zijn om de wet door een demissionaire minister te laten behandelen.

De brancheorganisatie die onder leiding staat van Maxime Verhagen vreest voor dubbele lasten, onduidelijke rolverdelingen en vindt het onrechtvaardig dat bouwers bij allerlei bouwfouten veel zwakker komen te staan tegenover professionele opdrachtgevers.

Mail aan senaat 

Saillant detail: Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf, die je rustig professionele opdrachtgevers kunt noemen, denken er ook zo over. Ten minste. Dat schrijft Bouwend Nederland in een mail aan de Eerste Kamer die Cobouw in handen kreeg:

“Binnen de Rijksoverheid wordt de doorbreking van de aansprakelijkheidsbeginselen voor professionele opdrachtgevers niet unaniem gedeeld, zo hebben Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf aangegeven geen behoefte te hebben aan deze wijzigingen”, valt uit de mail op te maken.

Bouwfouten beu

“Onzin”, meent een woordvoerder van minister Plasterk. “Rijkswaterstaat en Rijksvastgoedbedrijf staan achter het wetsvoorstel. Niet alleen omdat het rijksdiensten zijn, maar ook inhoudelijk. Dat heeft de minister ook eerder laten weten. Ook grote professionele opdrachtgevers zijn het beu om met gebreken geconfronteerd te worden.”

Het controversieel verklaren van een wet betekent dat de wet pas in behandeling wordt genomen zodra er een nieuw kabinet is. Uitstel kan zelfs ook leiden tot afstel. Of een van twee gaat gebeuren is op dit moment pure speculatie. Naar verwachting wordt er deze week meer duidelijk.

Aannemersfederatie is wel enthousiast 

Bouwend Nederland is niet de enige partij die tegen het huidige wetsvoorstel is. Ook Vereniging Eigen Huis wil dat de senaat pas op de plaats maakt door de wet controversieel te verklaren. De Aannemersfederatie is wel enthousiast over wet die een oplevertoets introduceert. De branchevereniging voor gespecialiseerde aannemers meent dat de wet juist goed uitpakt voor aannemers. 

Reageer op dit artikel