nieuws

Nederlandse start-up Cybe dicht bij wereldrecord 3d betonprinten

bouwbreed 475

Nederlandse start-up Cybe dicht bij wereldrecord 3d betonprinten

Het Nederlandse bedrijf Cybe staat op het punt een nieuw record te breken als het gaat om 3d printen van gebouwen op locatie. In de snikhete woestijn bij Dubai printen ze een gebouw met een voetafdruk van 12 bij 14 meter.

Cybe print de muren en wanden van een laboratorium  waar opdrachtgever nutsbedrijf Dewa onderzoek doet naar drones. Die gebruikt de firma onder andere voor onderhoud en inspectie van het grootste zonnepark ter wereld dat het op 50 kilometer van Dubai stad bouwt. In 2020 moet er voor 1000 MW aan zonnecentrales zijn geinstalleerd. En het plan is daarna vlijtig door te bouwen. 

Spannende experimenten

De printrobot waarmee Cybe in thuisbasis Oss al tal van spannende experimenten uitvoerde, is dit najaar op een rupsonderstel gezet en naar Dubai gevlogen. Daar spuugt hij gestaag muren uit. De muren zijn dubbelwandig uitgevoerd met een constructief vakwerk ertussen. Ze zijn 3,75 meter hoog en het printen van één paneel kost ongeveer een uur. Daarna verplaatst de robot naar de volgende plek om een nieuw paneel te printen. Zo ontstaat stap voor stap een wand en uiteindelijk een heel gebouw.

 

De dakvloer wordt niet geprint. “Daar hebben we  in Oss wel onderzoek naar gedaan”, vertelt Berry Hendriks van Cybe.  “We slaagden er ook in dragende vloerelementen te bouwen. Binnen een uur nadat de printer ze had gemaakt konden we er op staan. Maar hij was wel erg zwaar en dat zou betekenen dat we de complete constructie van het R&Drone lab zwaarder moesten uitvoeren. De muren, de dragende binnenwanden, de fundering, alles zou zwaarder moeten. Wat we nu doen vonden alle betrokkenen al uitdagend genoeg.”

Als dakvloer wordt nu een kanaalplaat toegepast die met deuvels verankerd wordt aan de muren. De borstwering  voor het dakterras print Cybe op de grond en wordt er later op gemonteerd. Het dak van het gebouw wordt namelijk het uitkijkplatform om drones in de gaten te houden tijdens hun testvluchten.

Berry Hendriks, op de foto rechts

Cybe gebruikt zelfontwikkelde mortel waarover Hendriks, telg van de bekende bouwfamilie uit Oss,  niet teveel kwijt wil.  “De samenstelling van de mortel is voor de warme omstandigheden in Dubai niet aangepast. Wel kunnen we spelen met vertragers, plastificeerders en andere toevoegingen.  Om het voor onszelf prettig te houden hebben we besloten vooral ’s nachts te werken. Overdag is het met temperaturen tussen 35 en 40 graden te warm. Aan de stranden van Dubai het met 25 graden momenteel goed toeven, maar wij zitten zeker vijftig kilometer landinwaarts. Er is ruimte zat voor dat enorme zonnepark dat Dewa gaat bouwen. Tot aan de horizon zie je niets dan woestijn.  Maar daardoor is het ook wel erg heet. “

Hendriks denkt over twee weken klaar te zijn met printen. Dan neemt hoofdaannemer CNVRGNT de regie weer over op de bouwplaats en brengt ramen en deuren aan, monteert isolatiematerialen en plaatst installaties. Het wordt volgens Hendriks een volwaardig en goed bruikbaar gebouw. “Niet één of andere loods om maar kostte wat het kost het grootste 3D geprinte gebouw ter wereld te realiseren. “Wittenveen + Bos verzorgt de engineering. Het ontwerp is van Wanders Wagner architecten. 

Foto’s van de werkzaamheden kan de jeugdige oprichter van het het 3D betonprintbedrijf nog niet laten zien. Opdrachtgever Dewa wil de regie houden in de publiciteit en mikt op een openingsceremonie in mei of juni in aanwezigheid van de sjeik van Dubai. De oliestaat heeft sterke ambities een koploperpositie te gaan vervullen als het gaat om 3d printen. In het jaar 2030 moet 25% van alle nieuwbouw in Dubai met de 3d printer worden gebouwd.  Die ambitie wordt dus binnenkort stevig onderstreept met de oplevering van het grootste op locatie geprinte gebouw ter wereld.

Tot nu toe staat dat record op een woning van 38 vierkante meter die het russische  Apis Cor vorige maand realiseerde in de buurt van Moskou. Zij werken niet zoals Cybe met een robot maar hebben de printkop gemonteerd op de giek van een torenkraanachtige constructie die ronddraait en langzaam langs de mast omhoog kruipt.

Hendriks vertrouwt de cijfers die Apis Cor presenteert over hun project niet helemaal. “Dat het gebouw in 24 uur zou zijn neergezet geloof ik niet. Ze hebben het volgens mij over netto printtijd.  Net als bij ons is er een enorm verschil tussen netto en bruto tijd. Eén paneel printen we in een uur tijd. Maar we zijn voorlopig al blij als we in een dag een paneel kunnen printen.  Al neemt de productiesnelheid met elk project en elk gerealiseerd paneel snel toe.”

Slaapfabriek

Als het vierkoppige team van Cybe in april terugkeert in Nederland gaan ze direct aan de slag met de engineering van een vergadergebouw voor de slaapfabriek in Teuge.  De bouw daarvan moet na de zomer van start, nu de financiering en vergunningen rond zijn. Daarmee worden geen records gebroken, maar het ontwerp is wel erg bijzonder en volgens Hendriks eigenlijk alleen maar te realiseren met een 3d printer.

Reageer op dit artikel